Thursday, 12 January 2017

Dah terbiasa.

Assalamualaikum wb,salam sejahtera..

Dah lama tak updatekan..so,ni dy curi masa,padahal kerja banyak nak kena buat,kerja sekolah lagi..Okay tak pe..relax-ii dulu..Insyaallah siap.

Cuba baca tajuk entry post kali ni iaitu dah biasa..
Apa yang dah biasa nya tu?tak nak tanya ke?hihihi..

Okay,almost student memang dah terbiasalah kan kalau kena buli.. Jangan korang yang pembuli dah lah yupp..Seingat Dy, dari zaman prasekolah ke sebelum lagi tak bape ingat,memang kena buli lah..Haha,hinggalah habis sekolah menengah. Alhamdulillah,sekarang ni dah tak kena buli.Semua orang dah matang lah tu.. Sebenarnya,bukan dy nak cerita kisah dy kena buli.. kang cerita ada yang nangis kang..ceh perasannya aku hahaha

Apa kesan buruk bila dibuli?Antara dy boleh senaraikan adalah:

1.Hilang keyakinan diri
2.Disisih atau terasa disisih.
3.Tak mudah percayakan orang.
4.Gangguan fizikal dan mental.
5.Maut/cedera
6.pemendam
7.dendam
8.senarailah kan lagi...


Tapi korang tahu tak apa kesan sebaliknya.But, not i mean , buli tu baik.
Apa yang dy rasa kalau orang dah kena buli ni,dia lebih independant,tahu kenapa? Bila korang,suruh dia buat sesuatu ,dia akan buat benda yang boleh memberi manfaat yang baik...Selain tu,dia akan tolong orang yang kena buli. Silap-ii dia karate korang si pembuli durjana..


Orang yang dibuli ni juga,akan lebih memupuk sifat lembut hati, sabar.Sabar kena buli hingga hilang kawan,sabar dihina dengan kekurangan diri ,sabar  dengan pembuli yang membuli tanpa sebab.

Sebenarnya, orang yang buli dy tu,dah minta maaf dan dy dah tak maafkan malah tak amik hati langsung pun.Cuma,dy tak boleh lupa satu perkara yang dia dah buat.Iaitu..tak pelah..tak perlu buka aib orag ..ibarat buka aib kita kan 😀


Itu jerlah,kalau ada salah fakta...buang semua mitos diatas ini..

3 comments:

  1. Janganlah biarkan diri kita di buli.
    Ambil tindakan supaya pembuli tidak lagi berani membuli kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. yup..betulll tuu..yang jadi mangsa yg kena buli..kesian

      Delete

Game

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ada yang rindu Dy tak?huhu..almakalumlah dah sebulan lebih tak update blog. Dy tengah final se...