Saturday, 21 January 2017

Peniaga yang kurang ajar (biadab) baca ni.

Assalamualaikum wb,salam sejahtera..

Semalam dy agak kesal lah sikit tentang sebuah kedai ni. Tak perlu nak sebut dimana dan siapa..aibkan ..merosakkan periuk nasi orang ,tak baik.. but customer boleh nilai sendiri..mungkin sekali je korang akan pergi bila dah masuk atau terus balik je.

Dy mula malas nak makan kat kedai tu sebab bukannya  lapar but mak dy ajak..so pergi jerlah..
Mak dy jenis tak boleh tengok bila muka dy dah berubah.. sampai tak selera dah mak..sian ke mak.. huhu last2 mak bungkus.

You want know what happened?

Dy pesan kat kaunter tu .. dot dot dot...  sebenarnya dia salah sikit je.. boleh dia marah dy.. dy cuba  control marah dy.. sebab mak pernah cakap ''kalau kita tahu betapa sakitnya orang marah kita,macam tu jugaklah sakitnya bila dia kena balik'' So,dy cuba control dengan mengatakan ayat cover sikit.. buat relaks..padahal hati dah meradang time tu.Okay,then dia bagi balance .. ada lah lagi silapnya.. dy kena lagi.. Fullamak !orang ni memang nak kena balik ni.. but,dy diam je..kang kecoh..

Dy cerita kat mak.. Mak kata biar jelah.. ''biasalah orang berniaga memang macam tu''
then , mak dy yang ambil pesanan tu.. tak pelah dy pun dah  malas dah nak tengok muka orang tu.. Dengan mak dy tahu pulak nak senyum2 .. takutlah tu..

Dy dah tak de selera nak makan, tapi kesian kat mak..makan jugaklah..Ikutkan hati yang tengah marah nak je buang makanan tu kat muka orang tu.. Tapi .. no.. masih boleh bertahan lagi.

Awal-awal lagi dy dah pesan sebenarnya kat mak, biar dy yang ambil .. sebab dy nak basuh sikit orang tu, tapi mak dy macam tahu je perangai dy..cepat-ii mak dy pergi ambil..
-Dy susah nak marah orang,tapi kalau dah marah memang main hamun je -
-Dy dari kecil memang kagum dengan kesabaran mak dy-

Kesimpulannya, sesetengah peniaga yang rasa diri dia tu bagus yang berjual untuk haiwan-ii, Sila tulis logo haiwan agar manusia faham ,kedai tersebut untuk haiwan ..bukan orang nak hamak sangat  dengan apa yang kau jual.. Layan orang macam manusia kalau kau berurusan dengan manusia..


2 comments:

  1. Tak suka peniaga macam nie.. macam kita hadap sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la geram sungguh. tk pe jdkan pengajaran hmm

      Delete

Lirik Cinta ini mimpi -Akmal Amsyar

Boleh  tonton di you tube-->  Cinta ini Mimpi Kenapa kau buat aku begini Menolakku dgn alasanmu itu Mengapa kau yang menjadi penghala...