Thursday, 29 January 2015

29/1/2015

Assalamuualikum warahmatullahiwabarokatu...huh penat,baru kemas buku-buku ..aka kemas bilik yang penuh dengan pelbagai buku-buku....Korang sehat??
Aku nak story sikit tentang my BFF...kenapa sejak beberapa  minggu ni rasa semakin menjauh dengan dia ye....tahulah dah pindah kelas...selalu dulu balik sama-sama dan meluangkan masa bersama ...tapi sekarang dia dah ada kawan baru dan makin rapat..sedangkan setiap waktu balik kat depan sekolah mesti tunggu dia...tapi bila tanya sekelas dia dah balik...dah banyak kali dah dan bila balik tadi baru perasan dia naik sama kawan sekelas dia...memang agak terkilan lah....erghh never mind lah asalkan dia bahagia....apa-apa pun..tolong doakan SPM aku dapat straight A's ye...aku tak pindah kelas sebab emak aku yang paling aku sayang...biarlah minat aku kepada seni hanya seperti sejarah dan kenangan manis dalam hidup aku...asalkan emak aku bahagia....i love u very much emakkk....

      Lagi setahun jer lagi aku nak sekolah dan lepas tu mak suruh belajar menjahit nanti senanglah nak buat baju bila raya atau apa-ii jer lah..buat kerja sambilan pun boleh...hehe .. Memang aku tak da hala tuju sekarang ni...biarlah aku dengar keputusan emak aku kerana apa yang kita fikir tu tak semestinya baik dan apa yang kita ffikir baik tu tak semestinya baik untuk kita....
Dannnnn...orang yang aku syang tu dah bukak kilang wayaring kereta sepupu aku cakap..herm tak pela...ini  semua sejarah dalam hidup aku...samada kenangan manis ataupun perit untuk lalui kerana hakikatnya penuh dengan noda dan cabaran...
K bye,,Asakamualikum :)

Sunday, 25 January 2015

Vlogger

Assalammualikum warahmatullahiwabarokatuh,,,selamat pagi...salam pagi ahad....
Siapa peminat vlogger iaitu you tube mesti tahu banyak kan video-video yang best..
Pada pendapat aku ,aku minat tengok hasil karya antaranya seperti aku senaraikan...

Matluthfi90
samad maccaboy
Amanwan
Kyopropaganda
Iman Syippo

Itu jer daripada aku..bubye...

Friday, 23 January 2015

petua

Assalammualikum warahmatullahiwabarokatuh...salam sejahtera dan salam satu Malaysia...
Hidup kosong...tapi mengapa??
sebab diri kita sendiri penyebabnya....Terlalu  memikirkan hal duniawi ....tak tahu nak cerita apa...cumanya antibiotik ni elok dan ada buruknya...baiknya ia menghapus virus jahat dan buruknya membunuh bakteria baik sekali....hmmm...tapi kalau doktor dah suruh ambil jer ya...

petua-petua nak kuatkan antibodi antaranya,korang boleh makan buah delima ,banyakkan madu...ingatlah setiap penyakit ada ubatnya....cuma penawar nya manusia belum jumpa...Allah nak uji...
Itu jer dari aku hari ni...sekian wasalam :)

Thursday, 22 January 2015

Simbol



Simbol untuk blogger,power point,microsot word atau laman  sosial dan apa-ii jer lah....


웃유 Σ⊗♒☠☮☯ ♠Ω♤♣♧ ♥♡♦♢♔ ♕♚♛⚜★ ☆✮✯☄ ☾☽☼

☀☁☂☃ ☻☺☹۞۩ εїз Ƹ̵̡Ӝ ̵̨̄Ʒ ξЖЗ εжз☎☏ ¢☚☛ ☜☝ ☞☟✍ ✌☢☣ ♨๑ ❀✿ψ ♆☪☭ ♪♩♫ ♬✄✂ ✆✉✦✧ ♱♰∞ ♂♀ ☿❤❥ ❦❧™ ®©✖ ✗✘⊗♒ ■□▢ ▲△ ▼▽◆◇ ○◎● ◯Δ◕◔ ʊϟღツ 回 ₪卐™©® ¿¡½⅓⅔¼¾ ⅛⅜⅝⅞ ℅№⇨❝❞ #&℃ ∃∧∠∨∩⊂ ⊃∪⊥∀ ΞΓɐəɘεβ ɟɥɯɔи ๏ɹʁ яʌʍλ ч∞ΣΠ ➀➁➂ ➃➄➅ ➆➇➈ ➉➊➋➌➍ ➎➏➐➑➒➓ ⒶⒷⒸⒹⒺⒻ ⒼⒽⒾⒿⓀ ⓁⓂⓃⓄⓅⓆ ⓇⓈⓉⓊⓋ ⓌⓍⓎⓏⓐⓑ ⓒⓓⓔⓕⓖⓗ ⓘⓙⓚⓛⓜⓝ ⓞⓟⓠⓡⓢⓣ ⓤⓥⓦⓧⓨⓩ ℘ℑℜℵ♏η αβεℓℓα· ¨…¦┅┆┈ ┊╱╲╳¯– —≡჻░▒▓ ▤▥▦▧▨▩█ ▌▐▀▄ ◠◡╭╮╯╰ │┤╡╢╖╕╣ ║╝╜╛┐ └┴┬├─┼ ╞╟╚╔╩╦ ╠═╬╧╨╤ ╥╙╘╒╓ ╫╪┘┌ {。^◕‿◕^。} (◕^^◕) ⓐⓑⓒⓓⓔⓕ ⓖⓗⓘⓙⓚⓛ ⓜⓝⓞⓟⓠⓡ ⓢⓣⓤⓥⓦⓧⓨⓩ ✖✗✘♒♬✄ ✂✆✉✦✧♱ ♰♂♀☿❤❥ ❦❧™®©♡♦ ♢♔♕♚♛★ ☆✮✯☄☾☽ ☼☀☁☂☃☻ ☺☹☮۞۩ εїз☎☏¢ ☚☛☜☝☞☟✍ ✌☢☣☠☮☯ ♠♤♣♧♥ ♨๑❀✿ ψ♆☪☭♪ ♩♫℘ℑ ℜℵ♏ηα ʊϟღツ回 ₪卐™ ©®¿¡½⅓ ⅔¼¾⅛⅜⅝⅞℅ №⇨❝❞ ℃◠◡╭╮╯╰ ★☆⊙¤㊣ ★☆♀◆◇◣◢ ◥▲▼△▽ ⊿◤◥▆▇██■ ▓回□〓≡ ╝╚╔╗╬ ═╓╩ ┠┨┯┷┏ ┓┗┛┳⊥ ﹃﹄┌ ┐└┘∟「 」↑↓→ ←↘↙♀ ♂┇┅﹉﹊ ﹍﹎╭╮╰╯ *^_^* ^*^ ^-^ ^_^ ^︵^∵∴‖ ︱︳︴﹏ ﹋﹌♂♀ ♥♡☜☞☎ ☏⊙◎☺☻ ►◄▧▨ ♨◐◑↔↕ ▪▫☼♦▀ ▄█▌▐ ░▒▬♦◊ ◦☼♠♣▣ ▤▥▦▩ ぃ◘◙◈♫ ♬♪♩♭♪ の☆→あ £❤。◕‿ ◕。✎✟ஐ ≈๑۩ ۩.. ..۩۩๑ ๑۩۞۩๑ ✲❈➹ ~.~◕ ‿-。☀☂☁ 【】┱┲❣ ✚✪✣ ✤✥✦❉ ❥❦❧❃ ❂❁❀✄☪ ☣☢☠☭♈ ➸✓✔✕ ✖㊚㊛ *.:。 ✿*゚‘゚・ ⊙¤㊣★☆ ♀◆◇ ◣◢◥▲ ▼△▽⊿◤ ◥▆▇ ██■▓ 回□〓≡╝ ╚╔╗ ╬═╓╩ ┠┨┯┷┏ ┓┗┛ ┳⊥﹃﹄ ┌┐└┘∟ 「」↑↓ →←↘↙ ♀♂┇┅﹉ ﹊﹍﹎ ╭╮╰╯ *^_^* ^*^ ^-^ ^_^ ^︵^∵ ∴‖︱︳ ︴﹏﹋﹌ ♂♀♥♡☜ ☞☎☏⊙ ◎☺☻►◄ ▧▨♨◐◑ ↔↕▪▫ ☼♦▀▄█ ▌▐░▒▬ ♦◊◦☼ ♠♣▣▤▥ ▦▩ぃ◘◙ ◈♫♬♪ ♩♭♪の☆ →あ£❤。 ◕‿◕。 ✎✟ஐ≈ ๑۩۩.. ..۩ ۩๑๑۩۞ ۩๑✲❈ ➹ ~.~◕‿-。 ☀☂☁【】 ┱┲❣✚ ✪✣✤✥ ✦❉❥❦ ❧❃❂❁❀ ✄☪☣☢☠ ☭♈➸✓ ✔✕✖㊚ ㊛ *.:。✿*゚ ‘゚・ ◊♥╠═╝▫■๑»«¶ஐ©† εïз♪ღ♣ ♠•± °•ิ.•ஐஇ *×○▫ ♂•♀◊©¤ ▲↔™®☎ε їз♨☏☆★ ▽△▲∵∴∷ #♂♀♥♠♣ ♧♤♧♡♬♪ ♭♫♪ﻬஐღ ↔↕↘••● ¤╬﹌▽☜♥☞ ♬✞♥♕☯☭☠☃ ─ ━ │ ┃ ┄ ┅ ┆ ┇ ┈ ┉ ┊ ┋ ┌ ┍ ┎ ┏ ┐ ┑ ┒ ┓ └ ┕ ┖ ┗ ┘ ┙ ┚ ┛ ├ ┝ ┞ ┟ ┠ ┡ ┢ ┣ ┤ ┥ ┦ ┧ ┨ ┩ ┪ ┫ ┬ ┭ ┮ ┯ ┰ ┱ ┲ ┳ ┴ ┵ ┶ ┷ ┸ ┹ ┺ ┻ ┼ ┽ ┾ ┿ ╀ ╁ ╂ ╃ ╄ ╅ ╆ ╇ ╈ ╉ ╊ ╋ ╌ ╍ ╎ ╏ ═ ║ ╒ ╓ ╔ ╕ ╖ ╗ ╘ ╙ ╚ ╛ ╜ ╝ ╞ ╟ ╠ ╡ ╢ ╣ ╤ ╥ ╦ ╧ ╨ ╩ ╪ ╫ ╬ ╭ ╮ ╯ ╰ ╱ ╲ ╳ ╴ ╵ ╶ ╷ ╸ ╹ ╺ ╻ ╼ ╽ ╾ ╿ ▀ ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ▉ ▊ ▋ ▌ ▍ ▎ ▏ ▐ ░ ▒ ▓ ▔ ▕ ▖ ▗ ▘ ▙ ▚ ▛ ▜ ▝ ▞ ▟ ■ □ ▢ ▣ ▤ ▥ ▦ ▧ ▨ ▩ ▪ ▫ ▬ ▭ ▮ ▯ ▰ ▱ ▲ △ ▴ ▵ ▶ ▷ ▸ ▹ ► ▻ ▼ ▽ ▾ ▿ ◀ ◁ ◂ ◃ ◄ ◅ ◆ ◇ ◈ ◉ ◊ ○ ◌ ◍ ◎ ● ◐ ◑ ◒ ◓ ◔ ◕ ◖ ◗ ◘ ◙ ◚ ◛ ◜ ◝ ◞ ◟ ◠ ◡ ◢ ◣ ◤ ◥ ◦ ◧ ◨ ◩ ◪ ◫ ◬ ◭ ◮ ◯ ◰ ◱ ◲ ◳ ◴ ◵ ◶ ◷ ◸ ◹ ◺ ◻ ◼ ◽ ◾ ◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈ ☉ ☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗ ☘ ☙ ☚ ☛ ☜ ☝ ☞ ☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬ ☭ ☮ ☯ ☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾ ☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♆ ♇ ♈ ♉ ♊ ♋ ♌ ♍ ♎ ♏ ♐ ♑ ♒ ♓ ♔ ♕ ♖ ♗ ♘ ♙ ♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♩ ♪ ♫ ♬ ♭ ♮ ♯ ♰ ♱ ´ ῾ ῿ ​ ‌ ‍ ‎ ‏ ‐ ‑ ‒ – — ― ‖ ‗ ‘ ’ ‚ ‛ “ ” „ ‟ † ‡ • ‣ ․ ‥ … ‧ ‪‫‬‭‮‰ ‱ ′ ″ ‴ ‵ ‶ ‷ ‸ ‹ › ※ ‼ ‽ ‾ ‿ ⁀ ⁁ ⁂ ⁃ ⁄ ⁅ ⁆ ⁇ ⁈ ⁉ ⁊ ⁋ ⁌ ⁍ ⁎ ⁏ ⁐ ⁑ ⁒ ⁓ ⁔ ⁕ ⁖ ⁗ ⁘ ⁙ ⁚ ⁛ ⁜ ⁝ ⁞ ⁠ ⁡ ⁢ ⁣ ⁤ ⁥ ⁦ ⁧ ⁨ ⁩       ⁰ ⁱ ⁲ ⁳ ⁴ ⁵ ⁶ ⁷ ⁸ ⁹ ⁺ ⁻ ⁼ ⁽ ⁾ ⁿ ₀ ₁ ₂ ₃ ₄ ₅ ₆ ₇ ₈ ₉ ₊ ₋ ₌ ₍ ₎ ₏ ₐ ₑ ₒ ₓ ₔ ₕ ₖ ₗ ₘ ₙ ₚ ₛ ₜ ₝ ₞ ₟ ₠ ₡ ₢ ₣ ₤ ₥ ₦ ₧ ₨ ₩ ₪ ₫ € ₭ ₮ ₯ ℀ ℁ ℂ ℃ ℄ ℅ ℆ ℇ ℈ ℉ ℊ ℋ ℌ ℍ ℎ ℏ ℐ ℑ ℒ ℓ ℔ ℕ № ℗ ℘ ℙ ℚ ℛ ℜ ℝ ℞ ℟ ℠ ℡ ™ ℣ ℤ ℥ Ω ℧ ℨ ℩ K Å ℬ ℭ ℮ ℯ ℰ ℱ Ⅎ ℳ ℴ ℵ ℶ ℷ ℸ ℹ ℺ ℻ ℼ ℽ ℾ ℿ ⅀ ⅁ ⅂ ⅃ ⅄ ⅅ ⅆ ⅇ ⅈ ⅉ ⅊ ⅋ ⅌ ⅍ ⅎ ⅏ ⅐ ⅑ ⅒ ⅓ ⅔ ⅕ ⅖ ⅗ ⅘ ⅙ ⅚ ⅛ ⅜ ⅝ ⅞ ⅟ Ⅰ Ⅱ Ⅲ Ⅳ Ⅴ Ⅵ Ⅶ Ⅷ Ⅸ Ⅹ Ⅺ Ⅻ Ⅼ Ⅽ Ⅾ Ⅿ ⅰ ⅱ ⅲ ⅳ ⅴ ⅵ ⅶ ⅷ ⅸ ⅹ ⅺ ⅻ ⅼ ⅽ ⅾ ⅿ ↀ ↁ ↂ Ↄ ↄ ↅ ↆ ↇ ↈ ↉ ↊ ↋ ↌ ↍ ↎ ↏ ← ↑ → ↓ ↔ ↕ ↖ ↗ ↘ ↙ ↚ ↛ ↜ ↝ ↞ ↟ ↠ ↡ ↢ ↣ ↤ ↥ ↦ ↧ ↨ ↩ ↪ ↫ ↬ ↭ ↮ ↯ ↰ ↱ ↲ ↳ ↴ ↵ ↶ ↷ ↸ ↹ ↺ ↻ ↼ ↽ ↾ ↿ ⇀ ⇁ ⇂ ⇃ ⇄ ⇅ ⇆ ⇇ ⇈ ⇉ ⇊ ⇋ ⇌ ⇍ ⇎ ⇏ ⇐ ⇑ ⇒ ⇓ ⇔ ⇕ ⇖ ⇗ ⇘ ⇙ ⇚ ⇛ ⇜ ⇝ ⇞ ⇟ ⇠ ⇡ ⇢ ⇣ ⇤ ⇥ ⇦ ⇧ ⇨ ⇩ ⇪ ⇫ ⇬ ⇭ ⇮ ⇯ ⇰ ⇱ ⇲ ⇳ ⇴ ⇵ ⇶ ⇷ ⇸ ⇹ ⇺ ⇻ ⇼ ⇽ ⇾ ⇿ ∀ ∁ ∂ ∃ ∄ ∅ ∆ ∇ ∈ ∉ ∊ ∋ ∌ ∍ ∎ ∏ ∐ ∑ − ∓ ∔ ∕ ∖ ∗ ∘ ∙ √ ∛ ∜ ∝ ∞ ∟ ∠ ∡ ∢ ∣ ∤ ∥ ∦ ∧ ∨ ∩ ∪ ∫ ∬ ∭ ∮ ∯ ∰ ∱ ∲ ∳ ∴ ∵ ∶ ∷ ∸ ∹ ∺ ∻ ∼ ∽ ∾ ∿ ≀ ≁ ≂ ≃ ≄ ≅ ≆ ≇ ≈ ≉ ≊ ≋ ≌ ≍ ≎ ≏ ≐ ≑ ≒ ≓ ≔ ≕ ≖ ≗ ≘ ≙ ≚ ≛ ≜ ≝ ≞ ≟ ≠ ≡ ≢ ≣ ≤ ≥ ≦ ≧ ≨ ≩ ≪ ≫ ≬ ≭ ≮ ≯ ≰ ≱ ≲ ≳ ≴ ≵ ≶ ≷ ≸ ≹ ≺ ≻ ≼ ≽ ≾ ≿ ⊀ ⊁ ⊂ ⊃ ⊄ ⊅ ⊆ ⊇ ⊈ ⊉ ⊊ ⊋ ⊌ ⊍ ⊎ ⊏ ⊐ ⊑ ⊒ ⊓ ⊔ ⊕ ⊖ ⊗ ⊘ ⊙ ⊚ ⊛ ⊜ ⊝ ⊞ ⊟ ⊠ ⊡ ⊢ ⊣ ⊤ ⊥ ⊦ ⊧ ⊨ ⊩ ⊪ ⊫ ⊬ ⊭ ⊮ ⊯ ⊰ ⊱ ⊲ ⊳ ⊴ ⊵ ⊶ ⊷ ⊸ ⊹ ⊺ ⊻ ⊼ ⊽ ⊾ ⊿ ⋀ ⋁ ⋂ ⋃ ⋄ ⋅ ⋆ ⋇ ⋈ ⋉ ⋊ ⋋ ⋌ ⋍ ⋎ ⋏ ⋐ ⋑ ⋒ ⋓ ⋔ ⋕ ⋖ ⋗ ⋘ ⋙ ⋚ ⋛ ⋜ ⋝ ⋞ ⋟ ⋠ ⋡ ⋢ ⋣ ⋤ ⋥ ⋦ ⋧ ⋨ ⋩ ⋪ ⋫ ⋬ ⋭ ⋮ ⋯ ⋰ ⋱ ⋲ ⋳ ⋴ ⋵ ⋶ ⋷ ⋸ ⋹ ⋺ ⋻ ⋼ ⋽ ⋾ ⋿ ⌀ ⌁ ⌂ ⌃ ⌄ ⌅ ⌆ ⌇ ⌈ ⌉ ⌊ ⌋ ⌌ ⌍ ⌎ ⌏ ⌐ ⌑ ⌒ ⌓ ⌔ ⌕ ⌖ ⌗ ⌘ ⌙ ⌚ ⌛ ⌜ ⌝ ⌞ ⌟ ⌠ ⌡ ⌢ ⌣ ⌤ ⌥ ⌦ ⌧ ⌨ 〈 〉 ⌫ ⌬ ⌭ ⌮ ⌯ ⌰ ⌱ ⌲ ⌳ ⌴ ⌵ ⌶ ⌷ ⌸ ⌹ ⌺ ⌻ ⌼ ⌽ ⌾ ⌿ ⍀ ⍁ ⍂ ⍃ ⍄ ⍅ ⍆ ⍇ ⍈ ⍉ ⍊ ⍋ ⍌ ⍍ ⍎ ⍏ ⍐ ⍑ ⍒ ⍓ ⍔ ⍕ ⍖ ⍗ ⍘ ⍙ ⍚ ␋ ␌ ␍ ␎ ␏ ␐ ␑ ␒ ␓ ␔ ␕ ␖ ␗ ␘ ␙ ␚ ␛ ␜ ␝ ␞ ␟ ␠ ␡ ␢ ␣ ␤ ─ ━ │ ┃ ┄ ┅ ┆ ┇ ┈ ┉ ┊ ┋ ┌ ┍ ┎ ┏ ┐ ┑ ┒ ┓ └ ┕ ┖ ┗ ┘ ┙ ┚ ┛ ├ ┝ ┞ ┟ ┠ ┡ ┢ ┣ ┤ ┥ ┦ ┧ ┨ ┩ ┪ ┫ ┬ ┭ ┮ ┯ ┰ ┱ ┲ ┳ ┴ ┵ ┶ ┷ ┸ ┹ ┺ ┻ ┼ ┽ ┾ ┿ ╀ ╁ ╂ ╃ ╄ ╅ ╆ ╇ ╈ ╉ ╊ ╋ ╌ ╍ ╎ ╏ ═ ║ ╒ ╓ ╔ ╕ ╖ ╗ ╘ ╙ ╚ ╛ ╜ ╝ ╞ ╟ ╠ ╡ ╢ ╣ ╤ ╥ ╦ ╧ ╨ ╩ ╪ ╫ ╬ ╭ ╮ ╯ ╰ ╱ ╲ ╳ ╴ ╵ ╶ ╷ ╸ ╹ ╺ ╻ ╼ ╽ ╾ ╿ ▀ ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ▉ ▊ ▋ ▌ ▍ ▎ ▏ ▐ ░ ▒ ▓ ▔ ▕ ▖ ▗ ▘ ▙ ▚ ▛ ▜ ▝ ▞ ▟ ■ □ ▢ ▣ ▤ ▥ ▦ ▧ ▨ ▩ ▪ ▫ ▬ ▭ ▮ ▯ ▰ ▱ ▲ △ ▴ ▵ ▶ ▷ ▸ ▹ ► ▻ ▼ ▽ ▾ ▿ ◀ ◁ ◂ ◃ ◄ ◅ ◆ ◇ ◈ ◉ ◊ ○ ◌ ◍ ◎ ● ◐ ◑ ◒ ◓ ◔ ◕ ◖ ◗ ◘ ◙ ◚ ◛ ◜ ◝ ◞ ◟ ◠ ◡ ◢ ◣ ◤ ◥ ◦ ◧ ◨ ◩ ◪ ◫ ◬ ◭ ◮ ◯ ◰ ◱ ◲ ◳ ◴ ◵ ◶ ◷ ◸ ◹ ◺ ◻ ◼ ◽ ◾ ◿ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈ ☉ ☊ ☋ ☌ ☍ ☎ ☏ ☐ ☑ ☒ ☓ ☔ ☕ ☖ ☗ ☘ ☙ ☚ ☛ ☜ ☝ ☞ ☟ ☠ ☡ ☢ ☣ ☤ ☥ ☦ ☧ ☨ ☩ ☪ ☫ ☬ ☭ ☮ ☯ ☰ ☱ ☲ ☳ ☴ ☵ ☶ ☷ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾ ☿ ♀ ♁ ♂ ♃ ♄ ♅ ♆ ♇ ♈ ♉ ♊ ♋ ♌ ♍ ♎ ♏ ♐ ♑ ♒

♓ ♔ ♕ ♖ ♗ ♘ ♙ ♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟ ♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♩ ♪ ♫ ♬ ♭ ♮ ♯ ♰ ♱


ⓎⓁⒺⓈⒾⓌ ⓂⒺⒽⓉ ⒺⓈⓊ

Cerita dan pengajaran from Cik Dylah

Assalammualikum,salam sejahtera...hollaaa,,,Korang sehat x ??I tak berapa sehat ni hahahaha..*fuh*
dah lama rasanya tak update as always buzy and i think next this more buzy urhhh....nak buat macam mana kan last year ...nak spm dah ni...sheraaammmm....apa pun nak cerita tentang kejadian yang berlaku dalam hidup aku sejak kebelakangan ni ada suka dan duka....hermm
              kawan baik dan kawan rapat pindah kelas very sad but boleh jumpa masa terluang right hehe,dah tak dapat nak melukissss ,,,oh my  hobbiesss,,tahun ni nak exam dan aku tak dapat nak follow aliran  yang aku take tu sebab susah aku nak faham,Rasa sendirian tanpa sahabat,kerja yang melambak dan tak tahu nak jawab,kerja kursus yang akan membebankan aku lagi tak lama nanti,asyik mengantuk jer...apa yang aku ingat  tahun lepas aku tidur dalam 3 jam hingga 2 jam jer sehari....tapi sekarang asal senja ker fajar ker mengantukkk jer...mungkin sebab penyakit aku ni kot...apa yang lebih malang lagi aku selalu rasa lebih baik aku cepat mati melalui  ni,,,aku bukan nak melawan takdir ataupun putus asa...aku cuma rasa tak diperlukan tapi bila aku pandang wajah parents aku,,aku baru sedar  begitu HIPOKRIT dan EGOnya aku....Cabaran masa akan datang pasti akan  lebih berat yang diterima cuma cara nak kawal jer perlu kaedah yang tepat...Jujur aku ni memang seorang agak pendiam...aku jadi macam tu pun sebab masa zaman kanak-kanak aku yang begitu tragis...
“Ya Allah, give me eyes that see the best in people, a heart that forgives the worst, a mind that forgets the bad, and a soul that never loses faith."
             Aku suka berkawan dengan orang yang sekepala dengan aku....tapi aku tak suka  dekat dengan lelaki ...nak bercakap bila yang betul-betul penting jer...lantak lah orang nak kata sombong ker,,pemalu ker...biarkann... Banyak perkara yang aku pelajari zaman remaja aku ni...antaranya:


❀Dalam kehidupan ni kita jangan selalu mengeluh.
❀Sentiasa berdoa kepada Allah kerana Dia sebaik-baik perancang.
❀Percaya setiap  amal yang baik dibuat dengan ikhlas akan mendapat ganjaran daripada Allah.
❀Berdoa,Usaha dan Tawakal..
❀Disaat kita berasa sendirian ingatlah kita masih ada Allah yang selalu bersama ..
❀Hargailah ketika masih ada dan jangan tangisi perkara yang lalu.
❀Teruskan maju kehadapan mencapai kejayaan.
❀Yakin kepada Allah ,walau tidak berjaya sekarang mungkin ada rezeki yang lain menanti.
❀Berdikari dan hormat orang lain.
❀Jangan  kaple sebelum akad .Tiada istilah kaple dalam Islam.
❀Selepas kesedihan pasti akan menemui keahagiaan.
❀Jaga solat dan amalan wajib...nak lagi umm buat perkara sunat,Insyaallah jika ikhlas pasti akan berjaya didunia dan diakhirat.

                            (Banyak lagi)Okaylahhh..doakan SPM saya kay readerss :)))
Bye ,assalammuaalikum..
                                                                      ☁☂☃ ☻

Sunday, 11 January 2015

Bagaimana Menjaga Kesihatan Mata?

Assalammualikum warahmatullahiwabarokatuh...
Hari ni hari ahad ,so harini last cuti huhu :'( ok never mind...tak lama lagi nak  SPM lah...
Today,nak kongsikan Bagaimana Menjaga kesihatan mata..

Amalkan Petua Lama
''Saya suka amalkan petua orang-orang  tua.Untuk penjagaan mata,saya sering membalut ais dalam tuala dan menuam mata .Cara ini cukup membantu menyegarkan  mata yang letih memandangkan seorang pelajar  dan selalu menghadap skrin komputer.'' -Saiful Mansor

Timun untuk Mata Sihat & Cantik
''Timun adalah penyelesaian saya kepada kesihatan dan kecantikkan mata.Ia juga dapat memberi kesan 'sejuk'  memandangkan kandungan  air dalam timun amat tinggi.Timun juga dapat meredakan mata saya yang kadangkala bengkak dan lesu akibat  panas terik'' -Akmar Zainuddin


Lebihkan Sayur & Buah
''Saya cuma lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana saya tahu  ia cukup baik untuk mata.Antara sayuran yang menjadi  kegemaran ialah lobak merah.Tidur yang cukup juga menjadi faktor penting dalam penjagaan kesihatan mata saya.'' -Nabil Zakaria


Elak Gosok Mata
''Sebagai seorang yang berkaca mata, saya pastikan kaca mata saya sentiasa bersih .Saya akan mencucinya menggunakan air paip dan sabun untuk jangka masa tertentu .Saya juga tidak  menggosok  mata menggunakan tangan  mengelakkan bakteria'' -Fadzil Ahmad


Jarakkan Skrin
''Semenjakkecil bapa saya mendidik untuk tidak menonton televisyen  dalam jarak dekat.Kebiasaan tersebut mendorong  saya sentiasa mengekalkan jarak yang selesa dan selamat  termasuk ketika menggunakan komputer .Selain itu saya elak  daripada menggunakan  peralatan elektronik termasuk  telefon bimbit  dalam keadaan suasana gelap kerana mata kita sentiasa  cuba untuk fokus pada skrin  yang terang dalam persekitaran  gelap.Ia menyebabkan mata terpaksa bekerja di luar kapasiti biasa.'' -Amira Farahida Ghazali


Makan Lobak Mentah
''Saya menggunakan kanta mata lekap dalam tempoh  yang ditetapkan  dan mencuci tangan terlebih dahulu sebelum  mengendalikannya .Saya tiada penjagaan  khusus untuk mata  cuma saya sangat jarang mengenakan solekan pada mata dan gemar makan lobak merah secara mentah selain gemar memandang benda berwarna hijau.'' -Atikah Hanafi

Semoga bermanfaat ^_^
Jangan lupa doakan  SPM  saya tahun ni dapat cemerlang..Aminnnn.....hehehe :)
Bye..

Game

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ada yang rindu Dy tak?huhu..almakalumlah dah sebulan lebih tak update blog. Dy tengah final se...