Thursday, 31 March 2016

Nurse atau guru.Solat istikarah la ^_^

Assalammualikum dan hi readers!
Ingat tak entry aku yang sebelum ni ?huhu  boleh klik sini

Pada pendapat aku ,aku memilih cikgu ..bukannya nurse tu tak bagus..bagus sangat..kawan aku pun ada nak masuk belajar kos nursing ni tau....Tapi aku tak layak rasanya,bukan tak layak segi akademik tapi secara fizikal dan mental..Jangan sentap dengan artikel aku yag ni sebab ni sekadar pendapat.Tak kisah kerja apa pun yang penting halal dan ikhlas kerana Allah :)


Nurse:
Contoh ya,Cuba korang fikir ni tengah kerja nurse,nampak pesakit  yang sarat mengandung nak melahirkan anak ni ,laki dia mendukung isteri dia..aku kena berlari ambil katil tolak...kena panggil doktor..perghh..aku bukan kemain cemas dan mengelabah...sebab aku memang gelabah kalau tak dikawal.Ni mengakibatkan nyawa orang...kan tak pepasal je nanti aku jadi pembunuh tanpa sedar.kan?

Nurse ni okay lah kerjanya..menolong masyarakat.Kerja ikut shift.Kalau tak da nurse siapa pulak nak tolong doktor tu.Peluang naik pangkat pun banyak..boleh jadi sister dan sebagainya...tak gitu? gaji sister lebih kurang macam doktor dah.amik kau..huhu


Guru:

Ni lah cita-cita aku walaupun aku dulu dah give up..bayangkan aku tak layak nak masuk U ,tak layak masuk IPG ...tapi aku masih ada satu pilihan dan peluang iaitu form 6..Dalam keluarga aku dah 1 orang yang rasmi jadi guru iaitu akak aku..dan abang aku bakal jadi cikgu.Tengah belajar sekarang..Insyaallah kalau ada rezeki aku pun nak merasa jugak..


#solat istikarah yang terbaik.kerana. jawapannya datang dari Allah ^_^

Wednesday, 30 March 2016

Sekadar luahan

Ya Allah...kenapa susah sangat aku nak lupakan kau..
Setiap saat..setiap detik...tak keruan bila tak tegur ..tak nampak ..Hmm
Aku manusia yang paling bodoh ..sebab ...masih menunggu orang yang tak akan menjadi milik kita..
Patotnya aku kena sedar..aku  tak layak untuk dia..
Aku tak ada sikit pun ciri wanita idaman dia..
Dia kuat agama..tapi aku? Astaghfirullahalazim.

Semoga aku cepat lupakan dia ...Hati aku sakit sangat melihat permainan dunia..
Sampai bila aku  baru dapat nak terima kenyataan.Semoga aku menjadi seorang manusia yang reda dengan ketentuanNya.
Dah 4 tahun lebih mencuba untuk lupakan kau tapi kenapa susah sangat!
Kau lain dari lelaki kat luar sana.
Mungkin sebab first time aku jatuh cinta..Haha
Dulu bukan kemain hati batu aku..macam tak da perasaan.
Last2 sendiri yang jadi gila..huhu

Perkara yang aku tak suka bila melihat kau sedih,badmood,risau,mak kau sakit dan lain2 ...aku nak kau gembira je sentiasa..
Aku boleh terima hakikat kalau kau halau dan terus halau aku...tapi..satu aku minta TOLONG! jangan lukakan hati sendiri..Aku tahu kau baik...aku tahu aku bukan sesiapa kau..tapi..jangan habis madu sepah dibuang.

Aku tak kisah kalau dengan marah aku atau mengherdik aku boleh buat kau gembira..teruskan..dan..teruskan..
Dulu mungkin aku ada peluang tapi aku sendiri tak tahu apa yang aku nak..Aku suka kau tapi aku tak nak COUPLE! haram..
Aku hanya ingin mengenali kau tapi tak semestinya kau akan menjadi orang yang bersama sepanjang hidup aku.

Baru-baru ni mudah je kau cakap ...kawen je terus...kau ingat aku tak ada maruah ke? aku pun ada perasaan jugak..Lepas ni aku akan tahan jiwa dan hati aku dari terus berhubung dan jaga hati kau..Biarlah aku terluka sekarang walaupun tak tahu sampai bila dari terus melihat kebahagiaan kau dengan orang lain sedangkan aku terluka..
Aku dah banyak lukakan hati orang yang aku sayang..Aku tolak semua lamaran kawan aku sebab seorang lelaki yang tak pernah hargai aku langsung.Sedangkan 3 tahun kawan aku tunggu aku.. Tapi aku belajar suatu benda CINTA TIDAK BOLEH DIPAKSA ^_^

Aku harap kau dapat jumpa dengan seorang wanita solehah yang berpurdah kau tu dan bahagia membina keluarga yang sakinah :)

sekian ,wasalam

Tuesday, 29 March 2016

Mimpi berulang kali

Assalammualikum,
Selalu sangat mimpikan dia,aku tanya je la pada arif..haha ..kadang mainan syaitan...
tak tepat pun jangkaan manusia








ss je yang mampu..bye

Mimpi seseorang berulang kali

Assalamualikum..

Wahai readers sekalian apa makna kita mimpi seseorang berulag-ulang-ulang-ulang-ulang-ulang-ulang  kali yup..

Mainan syaitan?
suatu petanda?
ahhhhh hidup aku terganggu ..Selalu mimpikan seseorang...
sharelah :)


note:ternampak budak yang terselamat dari highland tower tu..terharu beb dia dapat jumpa balik dengan orang gaji dulu dia tu walaupun berlainan bangsa dan agama  :D

KOLEJ,FORM,6,UPU

Assalammualikum dan selamat pagi..

Aku ada dapat beberapa tawaran sambung belajar..
Antaranya PICOMS,MICOSTdan lain-lain.
PICOMS dapat tawaran dalam bidang farmasi.. MICOST banyaklah lebih pada komputer.
Hmm tapi bila fikir-fikir balik aku tolak semua yang ada.Biarlah keadaan yang menentukan.Aku memang tak da arah tuju dah sekarang.Okay...
Rasa macam nak pergi form6 je.ke ak tunggu UPU dulu>?huhu
Kalau masuk form6 mesti aku boleh sambung law,teacher or nursing*insyaallah :)
Tak tahu lagi..pening fikir.. relax jer la dulu..Fokus for repeat paper.. Please ''dua'' for me get flying colours a.k.a A+ :) Amennn

Bye :D

Sunday, 27 March 2016

Nurse or Cikgu

Assalammualikum dan selamat pagi buta semua..

huhu ketika semua orang sedang dibuai mimpi aku disini berjaga.. kihkih tengah study sikit..Almaklumlah nak repeat paper sikit..nak cantikkan result..huahua

Nurse atau cikgu geng? Tak tahu lah..cikgu memang dah tak lepasla,memang ni lah yang nak sangat dulu ..sebenarnya boleh jer kalau nak sambung  ...form 6 ....tapi tak per..ikut cadangan emak  aku yag tercinta dan akak aku suruh jadi nurse.siapa ada pengalaman bolehlah bagi pendorong pada aku ni ..maklum hati mudah berbolak balik..huhu ..btw aku  tengah tunggu UPU dan spa8..
ada tawaran temuduga dalam bidang farmasi..tapi..rasa tak pergi kut..huhu*ade sebab tertentu*

Banyaklah jugak aku baca experience senior2 tentang bidnag nurse ni..memang aku tak expect giler..aku rasa tak best..macam bosan..tapi bila tengok betul-betul sebenarnya best tau walaupun tak alami lagi..huhu  aku tahulah :)

Okaylah doakan supaya  paper aku repeat ni dapat A+ yup.aminnnn
.terima kaseh ^_^

Bye readers..huhu

Friday, 11 March 2016

Jawatan kosong

Assalammualikum dan selamat petang..
Okay saya lepasan SPM.nak kumpul duit sebab nak sambung belajar.. Saya dapat 5 tawaran  iaitu cikgu taska 3 dan 1 pembantu taska dan 1 kerani.Persoalannya 1 tawaran tu kalau dah kerja tak boleh berhenti sampai bulan 11(takot panggilan belajar),satu lagi terlalu jauh sangat dan satu lagi tu memang nak sangat pergi tapi ada masalah lain pulak..huhu sedihhhhh!!Hmm,,,macam menyesal pun ada..kalau ada siapa tahu kerja kosong tolonglah share info yup..Area batu kikir,jempol,bahau,mahsan ..huhu...seremban pun tak pe asalkan ada asrama..tolong ye kalau ada info..urgent sgt2..thank you :)

Game

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ada yang rindu Dy tak?huhu..almakalumlah dah sebulan lebih tak update blog. Dy tengah final se...