Wednesday, 27 December 2017

Saturday, 23 December 2017

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog,
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

Wednesday, 22 November 2017

Friendzone dan Family Zone

Assalamualaikum wb,Salam sejahtera.
-Last paper repeat hari khamis.Doakan Dylah dan rakan yang lain ok guys 😃-

Family zone dan Friendzone?Mana satu yang lebih sakit.

Tak tahulah ada ke tidak yang gunakan istilah ''family zone'' sebab tercetusnya idea daripada friendzone.Haha

Kalau friendzone dia anggap sebagai kawan.

So,Family zone anggap sebagai keluarga .

Contoh ayat koman eah: ''Maaf,saya tak mampu menerima awak dalam hidup saya sebab saya dah anggap awak macam adik saya sendiri'' *puih ar* adik kau sorang pun tak terjaga.Dah ada adik lain.Alasan je tu.. muahaha


Kadang hati wanita ini mudah tersentuh.Jadi,jagalah pergaulan antara berlainan jantina termasuklah sejenis (sekarang bukan boleh caya sangat,main bedal je..)

Tolonglah girl2 sekalian janganlah sakiti hati anda lagi.Janji? hmmm

Memanglah
Lumrah seorang manusia ingin hidup berpasangan.Tetapi dengan cara apa? Kau nak orang tu sukakan kau lepas kau bomohkan dia? No!

Banyak lagi cara lain.Kumbang bukan seekor,kumbang ada banyak dihutan tapi kenapa kau pilih kumbang  dibandar juga(mengarut je,tak de kena mengena dengan manusia.*memang maksudkan kumbang*).

Banyak orang ingin bahagia,tetapi caranya salah.
Banyak orang inginkan kekayaan tetapi masih mentah..

Jangan berharap lagi.Harga seorang wanita itu teramatlah mahal.
Banyak lagi komitmen yang perlu kau pegang selain daripada memikirkan cinta tak  berbalas.Janganlah...

Sila Berhenti..

Melakukan perkara bodoh,
Perkara yang boleh menjatuhkan maruah
Maruah kau,emak ayah ,keluarga dan semua wanita didunia ni!














Sunday, 19 November 2017

"Giveaway by Yanieninie"

Assalamualaikum wb,Salam sejahtera.
Jom join .Klik banner dibawah.

SPM Fever Giveaway


Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula pada hari ini, 6 Nov 2017, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Fever Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Full Edit Blog X 1 pemenang
Hadiah Kedua: RM30 X 1 pemenang
Hadiah Ketiga: Instant Shawl X 2 pemenang
Hadiah Keempat: Preloved Novel X 3 pemenang
Hadiah Kelima: Buku Agama X 1 pemenang
Hadiah Keenam: Buku Cerita dan Year Planner X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: RM20 X 3 pemenang
Hadiah Kelapan: RM10 X 5 pemenang
Hadiah Kesembilan: Topup RM10 X 8 pemenang

Kesemuanya 25 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie * Henrietta Jose * Aira * Najah Mustapa * Mamapipie * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

2. Follow instagram berikut: (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Hernee Nazir * Najah Mustapa * JMBelog * Shalimar Yusof * Lea Azleeya * Sheila Adziz * Kak Yong * Pokucu * Nona Sani *

3. Like Facebook berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * JMBelog * Shalimar Yusof * Shikin Razali * Kak Yong * Pokucu *

4. Follow Google Plus berikut:

* Abam Kie * Hernee Nazir * Aira * Sheila Adziz * Shikin Razali *

5. Letakkan URL Blog Mamapipie di dalam blog list anda.

6. Buat entri bertajuk 'SPM Fever Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Dengan tidak melebihi 100 patah perkataan, tuliskan satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan semasa menduduki SPM dahulu. Contohnya, terlewat bangun, terlupa membawa MyKad, terpaksa ambik periksa di dalam wad, terkantoi dengan pengawas SPM dan sebagainya. Perenggan ini hendaklah ditaip di dalam entri anda dengan menggunakan huruf italic. Pemenang-pemenang akan dipilih berdasarkan coretan pengalaman yang paling menarik dan asli (authentic).

✿🌺Pengalaman semasa ambil SPM Dylah rasanya tak ada apa yang best .Cuma masa exam paper Seni.Adalah sorang lelaki pengawas tersengih tengok lukisan kawan yang duduk bahagian depan.Bila pengawas tu nak berhenti sebelah Dylah,Dylah  pun cepat-cepatlah tutup lukisan yang buruk tu. Lagipun tak pandai nak mewarna.Pemilihan warna lagilah K.O terus.Karang kena gelakkan pula.Satu lagi masa exam Addmath.Memang cepat sungguh Dylah siapkan soalan tu ,tak sampai beberapa belas minit pun .Lagi hebatnya tak payah pakai kalkulator ,guna otak jepun je huhu.Lastly,bila keluar result tiada dalam senarai sijil SPM .haha 😰.🌺✿

9. Terbitkan

10. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini.

Jom klik di SINI jika nak join SPM Fever Giveaway.
Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 30 November 2017.

SEKIAN. TERIMA KASIH.


1ST ANALIFESTYLES GIVEAWAY


Assalamualaikum wb,salam sejahtera.
Jum join .Klik banner dibawah okay 😀


Tak Nak Sunyi Sepi Lagi Giveaway by ASTraveler

Assalamuualaikum,hye semua para bloggers dan readers...
Jum join giveaway dari blogger ASTraveler.




Klik banner diatas untuk maklumat lanjut dan jangan lupa join okay 😁

Friday, 10 November 2017

The END of Penggal 3

Assalamualaikum wb.
Hye semua pembaca-ii yang Dylah sayangi..hehe..


Semalam Dylah baru je habis exam bagi penggal 3.Sekarang ni nak fokus pada repeat  pulak. Fuhhh..Hope semua berjalan dengan lancar.Walaupun ramai termasuklah Dylah sekali kata exam kali ni agak menyedihkan...Apapun...

 Janji,kita dah usaha dan buat yang terbaik.Selebihnya,berserah je pada Allah.😊
 Jangan sedih-ii geng.

Doakan Dylah dan juga rakan Dylah yang menggulang subjek sem 1&2 dapat skor dengan cemerlang okay. Terima kasih sangat3 ,jasa anda memang tidak terbalas 😍

Sunday, 29 October 2017

Makeup percubaan 1.

Assalamualaikum wb..
Hi ! semua readers and followers sihat?

Semalam,makeupkan  sahabat Dylah.First time makeupkan orang...Nasiblah dia kata cantik.Sahabat Dylah ni dah lah suka aktiviti lasak.Nasib tak kena silat..Kalau tak fuhhh...sedih hidup denn...hehe..Apa pun kena banyak perbaiki lagi.

Produk yang digunakan:
🌺Pencuci muka
🌺Foundation
🌺Concealer
🌺Eyeliner
🌺Blusher
🌺Eyeshadow
🌺Lipstic
🌺Lipice
🌺Makeup remover


Note: Kening tak lukis/tak cukur.

Boleh tinggalkan komen anda dibawah ..





Sunday, 15 October 2017

Rindu tak? hehe

Assalamualaikum wb,hye..



Tak sangka ada juga yang tanya kenapa dah lama tak update blog..hehe,ingatkan tak da siapa sudi baca blog ni...huhu..

Maaflah ye,selalu sangat hilang.Tengah fokus study dan main mobile legend *pm id*

OKAY!

Dalam hidup ni,bukan semua benda yang kita nak akan dapat.Sebenarnya,apa yang kita nak tu dah lama dah dapat.Kita je tak sedar.Jadi,belajarlah bersyukur sebelum  semuanya hilang  dan menjauh.

Kalau kita rasa kita sedang susah,fikir balik.Kenapa kita jadi susah?Mungkin salah kita ?!! Mungkin ego kita?! atau teruskan salahkan manusia lain? Muhasabah diri.

Apabila kita merasakan semua orang yang hampir dengan kita berkawan untuk kepentingan mereka.Fikir semula, adakah kita juga bersikap sedemikian.Jika ya,tinggalkan sikap tersebut.Jika tidak,percayalah kita bukan setakat boleh dapat yang terbaik malahan kita akan dapat perkara yang manis dalam hidup kita.Namun,bukan semua yang bernasib baik.

Fitnah-memfitnah seakan menjadi adat yang tak lengkap dalam hidup kini.Jangan kita mengikut-ikut fitnah terutamanya tanpa kita sedar.Baik kita yang difitnah itu,sekurangnya ada jugalah 'beras'.


sekian,terima kasih...Moga Cik Dylah tak menghilang lagi..hehe

Thank you reading for all followers and readers!😀



Monday, 4 September 2017

Lirik Cinta ini mimpi -Akmal Amsyar

Boleh  tonton di you tube--> Cinta ini Mimpi

Kenapa kau buat aku begini
Menolakku dgn alasanmu itu
Mengapa kau yang menjadi penghalang
Menjadi sandaran kasih mayamu

Walau dirimu menjadi sandaranku
ramai berkata  dirimu milikku
Namun hati ku ini sangat pilu
Kerana sikap ego mu itu..

Bulan mengambang bintang bertaburan
ku terasa sayu teringat akan dirimu
ku berharap kau  menerimaku
dengan tulus suci

Diamlah kau menyambung lenaku
mimpiku ini dimalam dingin itu
ku berdoa pada tuhan
cinta ini mimpi..

Bulan mengambang bintang bertaburan
ku terasa sayu teringat akan dirimu
ku berharap kau  menerimaku
dengan tulus suci

Diamlah kau menyambung lenaku
mimpiku ini dimalam dingin itu
ku berdoa pada tuhan
cinta ini mimpi..

ku berdoa pada tuhan
cinta ini mimpi..



Wednesday, 16 August 2017

Update baru!

Assalamualaikum wb,Hye semua...

Maaf lerrr dah lama tak  update blog.
Sibuk sikit dengan kesihatan tak menentu.Tadi,pergi klinik.Doktor nasihat macam2 tapi  boleh ke ikut? huhuhu.Maybe yes ,maybe no.. haha😀😞





Akhir kata:
-Doakan, aku kuat,supaya dapat,menjalani,kehidupan seperti,biasa- Fullkoma-

Wednesday, 26 July 2017

Tarikh keputusan STPM SEM 2 semakin dekat!

Assalamualaikum wb

 Hahhh..dah makin dekat weyh tarikh result nak keluar..minggu depan je lagi.
Hope,lebih baik dari sem1 lepas.
Nak cerita something tapi lain kali lah,ada kerja nak buat.Padahal main game ada masa ahahahah

Doakan kami sekelas dapat keputusan cemerlang, okay 😄.

-Memang short entry hari ni..huhu-
Bye~

Thursday, 20 July 2017

Game

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Ada yang rindu Dy tak?huhu..almakalumlah dah sebulan lebih tak update blog.
Dy tengah final sem ,tu kelam kabut sikit...hehe lupakan dulu seketika..

Hari ni dy nak cerita tentang Game yang dy suka dan pernah main.Banyak lagi tau,dy senaraikan mana termampu jelah huhu..

1.Dungeon Rampage



2.Counter Strike


3.8Ball pool


4.Mobile Legend


5.Candy crush Saga


6,Pou


Banyak lagi...Korang suka main game apa?

Saturday, 3 June 2017

Lirik selamat tinggal sayang (Haqiem Rusli)

Lagu baru dari Haqiem Rusli.Memang betul-ii feel kot..hehe.Good job!

Aku berhenti
Berhenti berharap
Untuk mendapatkan cinta darimu
Tak bisa kau melihat
besarnya cinta ini
padamu

**Ku selalu menangis
dan ku selalu bersedih
melihat engkau bersama yang  lain

Tersiksa jiwa ini
Terluka hati ini
Sayangku...


Selamat tinggal sayang
ku ucapkan kepadamu
Pergi kau dari hidupku
ku tak ingin disakiti** (2x)


Selamat tinggal kasih
ku ucapkan kepadamu
Pergi kau dari hidupku
ku tak ingin disakiti

Selamat tinggal sayang..

Boleh tonton disini--> Selamat Tinggal Sayang


Friday, 2 June 2017

Jangan menduakan jika kita tidak suka diduakan.

Assalamualaikum wb,
Salam sejahtera.

Apa perasaan korang seandainya dikhianati?
Bercinta bertahun- tahun, kahwin dah bertahun-tahun,anak pun dah ramai.Tup..tup..
salah satu antara korang  ada kekasih lain?

Contoh:Datanglah bekas junior masa sekolah dulu  mengenangkan zaman silam ,haha biasalah kan,kadang orang tak sedar pun.Tiba-tiba dah terlayan. Dah layan junior jatuh hati..dah jatuh hati,si suami  jadikan kekasih..dah jadi kekasih sama-sama suka.then, kahwen.Isteri pertama terabai. Barang keperluan dah tak endah.Anak-anak buat tak tahu je . Eh..jangan salah sangka.Bukan semua macam tu.Ada je yang masih prihatin walaupun ada bini baru.Hehe,bukan nak menyokong  tapi kenyataan.Namun, mungkin 1 dalam sejuta!

Okay,back to topic.

Cuba kita duduk disatu ruang,fikir.Apa perasaan kita jika kita diduakan pula.Mestilah marahkan? Tak puas hati? mesti fikir apa kurangnya aku?salah aku apa?

Fikir pula, si isteri dah penat jaga anak-ii,sediakan makan  pakai..bertarung nyawa melahirkan zuriat..

Macam tu juga isteri.Jangan sesekali buat isteri jadi tawar hati.Parah beb.

Kebanyakkan orang ,tak suka ditipu.Jika korang benar-ii dah syok sakan  dengan kekasih tu,daripada buat maksiat .Terus terang dengan si isteri mana tahu mood dia okay time tu.Kalau tak  diizinkan padanlah muka korang..keh3.. Walaupun korang tetap  boleh kahwen tanpa persetujuan isteri,please don't do this.Kenapa?nantilah aku cerita

~Jadi,janganlah menduakan jika kita tak nak diduakan.~


Moga dapat jodoh yang terbaik didunia dan diakhirat.

Tuesday, 30 May 2017

Lirik Nasyid: Wahai Purnama (Ya Badrotim)

Assalamualaikum,salam sejahtera..

Siapa mengenali Khairul Bahri ?Seingat dy,masa tu dy form 3 ke form 2..lebih kuranglah.Abang buka lagu yang dinyanyikan oleh Khairul Bahri ni.Semenjak tu lah, dy suka dengar suaranya,merdu je..

Uuuu Uuuuu Uuuu Uuuu

***Wahai purnama (2x)
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana..Bagaimana..
nak ku luah dengan kata-kata

Engkau menyinar dialam tinggi
Dialam tinggi..(2x)

Terangi kegelapan dan kebatilan..

Wahai purnama (2x)
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana..Bagaimana..
nak ku luah dengan kata-kata
Denganmu alam bergemerlapan..bergemerlapan..(2x)

Zahir batin dengan Nur nikmat kurniaan..


Wahai purnama (2x)
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana..Bagaimana..
nak ku luah dengan kata-kata

Selawat Allah keatas mu
Selama-lamanya..(2x)
Siang dan malam jua (2x)

Wahai purnama (2x)
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana..Bagaimana..
nak ku luah dengan kata-kata

Selawat jua keahlimu dan sahabatmu..(2x)
Mereka yang istimewa dan amat istimewa

Wahai purnama (2x)
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana..Bagaimana..
nak ku luah dengan kata-kata

Ya Badrotim(2x)
Minha zakul lakamaalii
Madza yu'ab(2x)
Bir'an ulaa kamaqalii

Wahai purnama (2x)
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana..Bagaimana..
nak ku luah dengan kata-kata

Boleh tonton di You Tube--> Khairul Bahri (Ya Badrotim)

Jika ada kesalahan ,silakan komen untuk tindakan pembetulan.
sekian,terima kasih.

Lirik Lagu Rebahku Tanpamu (Putera Band)

Assalamualaikum ,salam sejahtera..

Pernah hadirnya dia
Dulu menemani aku
Sering dia bertanya
Adakah ku cintai dirinya


**Iya memang benarku sungguh-ii ku cintainya
Tapi dia dah berubah
Cintanya bukan lagi untukku

Oooo

Resah bila malam ku merindu
Mengapa pergi
Tinggalkan aku...

Oooo

Mudah kau melepaskan diriku **(2x)
Hancur hati ku * tanpamu ..

(Kau hampakan ku..)*

Tuhan,
hapuskanlah
segala resahku
dan
Berikanlah ketenangan agarku mampu berdiri lagi

Rebahku tanpa dia
selama2nya ku rela
Padamkan api cinta yang terus menghantui diri ku

Selamat tinggal pada kenangan
Selamat tinggal oh semuanya
Selamat tinggal segala-ii nya

ku berharap takkan berulang lagi..

OOooo

Resah bila malam ku merindu
Mengapa pergi
Tinggalkan aku...

Oooo

Mudah kau melepaskan diriku
Hancur hati ku  tanpamu ..

Boleh tonton di You Tube --> Putera Band Rebahku Tanpamu(Official Video)


Lirik lagu Aiman Tino-Ku Hanya Sayang Padamu

Assalamualaikum wb,salam sejahtera.
~Selamat berpuasa~

Liriknya:

Mungkin kali ini
bukan lagi aku
yang kau sakitkan

Mungkin tiada lagi
ku di dunia ini
kau bidadari

**Bila malam
Bila rindu
Tiap kali ku cuba melupakanmu

Ada sajamu
kata padaku
aku dihidupmu
Bukan aku mau jauh
Bukan juga ku benci pada  dirimu
Bukan niatku melukaimu


Benar ku hanya sayang padamu
Bukannya takdirku untuk bersamamu


Jika
Setiap langkahku ini
Terhenti disini
untuk selamanya..

Izinkan ku pergi ...** (2x)

Izinkan ku pergi..(2x)


Sunday, 28 May 2017

Review Filem Hitler-The Rise of Evil

Assalamualaikum dan hi semua.Selamat berpuasa..

Hari ni Dy,akan cuba mereview filem Hitler ,Jika terdapat kekurangan harap dimaafkan..huhu  😊





                  Kisah ini bermula pada tahun 1899  di Linz ,Austria .Waktu itu  Hittler masih kecil lagi.Ayah Hittler bernama(nanti dy cari balik) .Ayahnya suka menyiksa Hittler.Selepas kematian ayahnya,kehidupan Hittler  menjadi bertambah teruk.Tidak lama pada itu pula, ibunya pula meninggal dunia.Hittler  diambang kemiskinan dan akhirnya  menjadi gelandangan.Yahudi masa tu kalau tak silap  yang kuasai ekonomi dinegara tersebut.Hittler mengganggap  Yahudi mementingkan diri sendiri.



                 Pada tahun 1914,29 Oct (if i right) , Hittler menyertai tentera dan berperang dalam  perang dunia pertama.Hittler dapat merasai keperitan saat peperangan. Namun,Hittler mendapat penghargaan dari ketuanya atas kesungguhannya.

Hittler sangan petah berbicara dan sering berpidato.Hittler bersifat nasionalisme(cinta akan negaranya)
Untuk pengetahuan,Hittler berfahaman Nazi.Hittler membenci orang yang berfahaman  komunis,Yahudi dan yang bertentangan dengan Nazi.
Seperti yang diketahui,Hitler merupakan  seorang  Pemimpin Jerman selepas memenangi banyak kursi di parlimen.

Pada saat akhir,Hittler ingin mengembangkan pengaruhnya keluar negaranya.



AMARAN
Filem tersebut terdapat adegan yang tidak sepatutnya dilihat ,Jadinya 18 tahun kebawah sila elakkan untuk menonton.Selain itu,elakkan juga kepada   orang yang mudah terpengaruh dengan sikap pemikiran ,agama yang berlainan .Berumur  18 tahun keatas , ada adegan yang tak elok tu ,silakan skip cepat-ii yup. Ingat ,Allah memerhati.

Untuk lebih mendalam ,Boleh tonton di You tube- Hittler-The Rise Of Evil 

Note: Jika ada kesalahan dari penulisan dy,sila nyatakan kepada dy agar pembetulan dapat dilakukan..huhu ..sekian terima kasih.

Selamat berpuasa dan butang follow

Assalamualaikum,hi semua pembaca..

Disini terlebih dulu Dy nak tanya.Ada lagi tak Dy tak follow back blog korang..Bolehlah tinggalkan dibawah komen (beserta link blog) ni ya.Takut dy ada tersalah pandang...

Orait.Semalam berpuasa macam mana okay tak?
Terawih penuh tak setakat ni? Cukup 2kali.Kalau cukup Alhamdulillah,kalau tak cukup jangan risau. Banyakkan ibadah dirumah ya. Sambil-ii  buat kerja asaignment ,thesis,baca buku dan sebagainya.Bukalah kat you tube ke,mp3 surah ,ayat al-quran.Dengar pun boleh ,dapat pahala.Nak lagi best,baca .

Jaga mata,jaga hati,Jaga  lidah..dan jaga semua jaga.
Okay,sekian asalamualaikum..Selamat berpuasa gaisss 😀

Friday, 26 May 2017

Kebakaran di Terminal One

Assalamualaikum.Hi.

Tadi kawan dy hantar video kebakaran di Terminal One.Memang terkejut gila la.Nasib tiada kemalangan jiwa berlaku.Alhamdulillah. Moga mereka tabah.

Maklumat lanjut boleh baca  di utusan 


-Selamat menyambut bulan ramadan esok-

Sunday, 21 May 2017

Dugaan perlu ditempuh.

Assalamualaikum
Salam sejahtera

        Kehidupan ini banyak mengajar kita.Mengajar dalam menempuh dugaan .Tidak kisah sebesar apa pun dugaan tersebut,kita perlu tempuhinya. Selepas masalah itu hilang,Kita pun akan berasa lega. Ibarat hilangnya satu bebanan batu  yang besar diatas kepala.Jadi,jangan takut dengan masalah yang dihadapi sebab masalah itu akan hilang juga .Cuma cara dan  masa saja kita tak tahu.Bila masalah itu hilang,kadang kita tak sedar pun.Tupp..tupp..Hilang begitu saja.Bila datangnya masalah tu..Ya Allah,susah nak cakap. 

Jadinya,sentiasalah ingat pada Nya .

Akhir kata,tidak kisahlah sebesar apa pun masalah tersebut.Hadapilah dengan waras.Otak yang waras menggunakan akal,bukan menggunakan  otak yang hanya berada didalam kepala.

What i say,
What you say.

Friday, 19 May 2017

Minggu Depan Exam!

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera.

                Dy minggu depan dah nak exam , doalahkan kejayaan Dy dan rakan sekelas serta semua pelajar yang ambil exam tersebut.Maaf deh kalau ada yang sakit hati atau mengguris perasaan readers selama ni.Actually,memang tak da niat pun nak tujukan kepada mana-ii pihak.Hope,tak da mana-ii pihak terasa.Dy juga nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadan kepada semua beragama Islam  yang tidak lama lagi akan tiba,Moga lebih baik dari sebelumnya..Insyaallah.

Akhir kata,

      Jika kita telah berusaha ,
Namun,rezeki tidak berpihak pada kita ,redalah.

&

andai sudah rezeki berpihak pada  kita..pasti rezeki kita juga .. Insyaallah.

Thursday, 18 May 2017

Lirik Disini Cinta Disana Rindu (Wany feat Tajul)


Sejak ku dengar merdu suaramu,
Tidak kusangka jiwa terganggu

Apa kurangnya suara manjamu
menyentuh hati
membawa mimpi

Kamu wanita manis sekali
Lirik matamu
Membawa cinta

Kamu lelaki pandai menggoda
hingga hatiku
mulalah rindu

Riang hatiku
hilangkan resah

Disini Cinta Disana cinta
Benarkah..
Disana rindu Disini rindu
Sejiwa..
Disini sayang Disana sayang
Sekata..

orang disana,orang disini 
sama menanggung rasa

Cinta 
tidak dapat diduga,
Cinta 
Hanya dapat dirasa.

Disini Cinta Disana cinta
Benarkah
Disini rindu Disana rindu
Disini sayang Disana sayang
Sekata..



Cinta 
tidak dapat diduga,
Cinta 
Hanya dapat dirasa.
senada dalam cinta

Disini Cinta Disana cinta
Benarkah
Disana rindu Disini rindu
Sejiwa
Disini sayang Disana sayang
Sekata..

orang disana,orang disini 
sama menanggung rasa


Cinta 
tidak dapat diduga,
Cinta 
Hanya dapat dirasa.
senada dalam cinta
Smulekan cinta
Irama Indah
Semoga hilang 
kesunyian

Semoga hilang
Kesunyian.

Boleh layan di You tube --> Lyric Video

Friday, 12 May 2017

Share Kongsi..

Assalamualaikum wb

hi readerss2.. hehe

Dah lama dy tak update kan..

Okay,first2 dy bagi warning ea,mana tak suka dy tu..jangan la baca.Buang masa korang je
Dy saja je nak kongsi ..sebab nama pun blog dy ...suka hati dy la kan..hehe

                         Hari khamis ,minggu lepas..dy dah rasa lain macam dah tau..tapi dy buat tak tahu je.Ingat sakit biasa2 je. Hari sabtu..balik dari kelas..dah sakit kepala yang amat sangat. Dy suspek tu migraine je.Sebab,dy memang ada migraine dan memang tiap bulan sampai 3 atau 4 kali wajib akan kena.Dy tidur lah.Selalunya bila bangun akan elok sikit.Tapi,makin teruk lak.Rasa nak pecah dah kepala. Lepas tu,dy selsema,pening kepala.Baru sakit 2 tu je. Sampai hari selasa,makin teruk dah.. Batuk berkahak,then,malam tu dy tak boleh tidur. Sejuk ..sampai mak dy suruh pakai toto dengan baju tebal berlapis-lapis. tu pun rasa sejuk lagi. Then,dy jumpa doktor lagi buat kali kedua.Doktor kata bla bla bla  .Apa yang dy fokus ,Dokt nasihatkan jangan tertekan,cukup tidur. Rasa memang tak da satu  pon ciri-ii pada dy yang dy dpt buat..memang sepanjang sakit tu sampailah sekarang dy memang stress je..Dugaan yang datang menghempap satu persatu.Macam tak da tanda nak henti.


Kadang sedih tengok keadaan diri.Harap semua ni cepatlah berlalu.

Nasihat dy, Andai kata korang ada sakit  sikit-ii tu baik,korang pergi check .Jangan ambil remeh sakit ni.Kadang kita pun tak dapat jangka.

Tuesday, 18 April 2017

Lirik Tergantung Sepi-Haqiem Rusli



Layan di You Tube -->Haqiem Rusli Tergantung Sepi

Cukup disini perjalanan kita
Menghukum diri
Mendera hati
ini terhimpit dengan suasana

Berat rasanya sukar diluahkan
bernafas ragu menghembus pilu
perasaan ini
tergantung sepi


Dibiarkan begitu saja
Terikat namun tak bertali
mencuba
menyimpulkan mati
Namun,terputus jua

Berat rasanya sukar diluahkan
bernafas ragu menghembus pilu
perasaan ini
tergantung sepi

Dibiarkan begitu saja
Terikat namun tak bertali
mencuba
menyimpulkan mati
Namun,terputus jua

Diseksa hati yang menagih
Harapan kasih  yang menjauh

Terpisah
dalam kekalutan
jiwa ...
yang digantung sepi

Mencuba..mencuba..menyimpulkan mati

Dibiarkan begitu saja
Terikat namun tak bertali
mencuba
menyimpulkan mati
Namun,terputus jua

Diseksa hati yang menagih
Harapan kasih  yang menjauh

Terpisah
dalam kekalutan jiwa yang
tergantung sepi

mencuba ,mencuba
menyimpulkan mati


Jiwa yang
             tergantung sepi..

Friday, 14 April 2017

Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru”


Assalamualaikum wb
Salam sejahtera.

Maklumat lannjut boleh klik banner bawah ni,..jangan lupa join yup.
Mari kita memeriahkan GA ni..



Thursday, 13 April 2017

Jawatan Kerja yang Boleh Dimohon (Link-link/URL..)

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera..

Hari ini dy nak  tulis tentang link-link kerja .Mana yang tengah tanam anggur macam dy ni bolehlah mohon hehe.. kasar tak bahasa den?haha

1.SPA
Ofcourse ramai yang tahu tentang SPA ni kan? kerja kerajaan.besttt wuuu.. tapi yang tak bestnya susah nak dapat.so,teruskan bersabar dan berdoa yup. Mana yang minat bidang perubatan boleh klik separa perubatan.Memang bestkan andai kata dapat..hmm

Mohon di sini --> SPA


2.JobsMalaysia
Ini juga salah satu medium yang boleh korang cuba. JobsMalaysia menawarkan 2 sektor iaitu kerajaan dan swasta.

Mohon disini --> JobsMalaysia

3.PPUKM
PPUKM tengah buka peluang  pemohonan jawatan kosong. Silalah mencuba.
Tarikh tutup 17/4/2017

Mohon disini ---> PPUKM

4.UTM
Kerja kosong di UTM.

Maklumat lanjut dan pemohonan boleh klik disini ---> UTM



Alright,
korang cubalah mohon.

Jika terdapat  link-link permohonan jawatan lain bolehlah tinggalkan komen dibawah ini..sekian wasalam.

Sunday, 9 April 2017

Banyak hati terguris.

                                  Assalamualaikum wb,salam sejahtera. Hati mudah terguris.Tanpa kita sedar.Kita dah buat orang menangis.Lebih teruk,bila mereka sengaja nak sakitkan hati kita.Itu lebih teruk.


Tapi kita  janganlah simpan dalam hati. Nak ke disebabkan kita,orang tu diseksa diakhirat kelak?
Mereka cuma tidak boleh melihat kita bahagia.Jadi,biarlah mereka menginginkan apa yang mereka mahu lakukan.Kita disini  tetaplah tersenyum dan bertahan.Pasti ada kemanisan yang dirasai.Sehingga kita mendapat merasai Hallawatul iman(kemanisan iman)


Nak  bahagia buat 2 perkara ni:

1.Jaga Allah

2.Jaga hati


Sekian, terima kasih 😀



Sunday, 2 April 2017

Sayangkan anak kecil.

Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh..
Salam sejahtera..
Dah lama kan dy tak update blog?ada yang rindu tak ?hehe.. perasaaannnnnnnnnn...

Biasalah ,banyak kerja dy kena buat sebagai pelajar,Hamba Allah, seorang anak,pekerja dan mak cik keh2..

Jangan marahkan budak kecil.

Budak-budak bila kita marah,diorang akan menangis paling tak pun akan melawan cakap kita. Tapi, kesan yang akan diorang tanggung mungkin sehingga mereka dewasa.
Sayangilah anak-anak/budak kecil..

Jika tak sukakan budak sekalipun,jangan seksa diri mereka..
Jangan mendera mereka,
Jangan marah mereka..
Jangan tengking mereka..
Jangan pukul mereka..

Pupuk kasih sayang kepada anak-ii.

sekian..

Wednesday, 22 March 2017

Lirik Lagu Sabar by Ismail Izzani


Kredit: You tube.. Boleh dengar di Ismail Izzani (sabar)

SABAR
ISMAIL IZZANI
Composer: Omar K, Adib Hamdi, Ismail Izzani, Zyn
Lyrics: Omar K, Adib Hamdi, Ismail Izzani, Zyn

Chorus:
Jangan menangis, sayangku
Ini hanyalah sementara
Berdoalah
Pada Yang Esa
Terus menahan sabar
Agar bahagia di sana

Verse 1:
Mungkin kau tak pernah sedar
Bukalah mata dan dengar
Dengarkan lagu ku
Ku cuba untuk lepaskan
Luahan hati ini
Ku disakiti
Namun jua kau sedar
Kau tersakiti

Repeat Chorus

Verse 2:
Now i’m all alone in the dark
Why should I lose you when I needed you the most 
The best is the best, the past is the worst
Just let it go, just let it go, no….
Why is it hard for you to see
When everything i’ve done is for you and me
Ku disakiti
Namun jua kau sedar
Kau tersakiti

Bridge

Jangan pedulikan
Teruskan berjalan
Biar waktu pisahkan kita
Walau bukan selamanya….

Saturday, 11 March 2017

Hadiah dari Mek Zumbie

Assalamualaikum wb..Salam sejahtera.

Hari selasa haritu balik dari kelas dalam pukul 4.40 petang ,teruja sangat nampak hadiah  dari Mek Zumbie.. Dah lama nak buat entry ni sebenarnya  tapi tak da kesempatan masa .

Hah cantik kan
Siap tulis Congrats lagi tu,comeyyy..hehe



Nak tahu hadiah apa?

jeng jeng ..



Hadiah buku ,ada 2 tau .. satu oamputeh satu melayu..,macam tahu-ii jer dy memang suka membaca ..bolehlah nanti dy improve english dy yang memang broken ni huhu.
Insyaallah nanti dy buat Review buku ni..keh3

Selamat datang ke dunia baru wahai buku-buku sekalian hehehehe..

BTW,Thank you so much Mek Zumbie ,Moga dimurahkan rezeki ya 😀
Kepada pemenang lain juga ,dy ucapkan taniah ya..

Tuesday, 7 March 2017

MummyAyu's Giveaway

Assalamualikum wb
Salam sejahtera..
Para bloggers sekalian dijemput untuk join GA ini.Meriahkan lagi GA ini,,Klik Banner dibawah ni yup

Giveaway:Link With Me

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera..

Jemput semua para bloggers  untuk join bagi memeriahkan  GA dari blogger sishawa
Klik banner dibawah ini yup 


Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com

Assalamualaikum wb
Salam Sejahtera..


Giveaway Fridge Magnet Padang Besar bermula saat ini dari hari ini, 6 hingga 13 Mac 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.

Kisahnya di SINI.


Siapa nak ole-ole dari Padang Besar? Ada 30 fridge magnet berbentuk selipar pelbagai warna.  Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia Liana ya...

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 13 Mac 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Mac 2017.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

Sunday, 5 March 2017

Bila rasa diri tidak diperlukan...

Assalamualaikum wb..Salam sejahtera..
Haii..readers and bloggersss..
Hope,semua sihat-sihat.. 😀

Anyway,what you feel..Kalau rasa diri tidak diperlukan? dipulau?
Hey! wakeup.. tu perkara biasalah kan..
Kena lah pujuk hati,pujuk diri...

Semakin kita membesar,semakin kita faham erti kehidupan.
So,tak payah merajuk..tak payah rasa diri macam tak berguna..

Buat tak tahu dah la..jangan simpan dalam hati.
Apa yang anda dapat?
dapat sakit hati je kan! hee 😆

Setengah orang memang mereka tidak sedar,mereka telah melukakan hati kita, mementingkan diri sendiri dan sebagainya.Cari kita bila memerlukan,tapi buang kita macam najis  bila tidak inginkan apa-ii..Lumrah kot...Namun,apa yang kita perlu tahu adalah.. Allah sentiasa bersama.. dan ibu ayah merupakan aset paaaaaling besar didunia. Mereka lebih faham kita dari orang yang baru kenal kita setahun jagung..aduh lapar la ,rasa nak makan jagung..huhu

-Sesetengah orang merasakan diri kita bodoh dan tidak berguna,padahal mereka tidak sedar mereka sedang mengatakan diri mereka sendiri-

Lirik lagu Aisyah(123 kucintamu)


Assalamualaikum ,hi

Jadi viral kot lagu ni sekarang.. tengok di sini --->Cover Lagu Aisyah

Lirik:

la la la la la la lalaaa
i love u
la la la la la la lalaaa
i miss u
lalaa lalaa
kau jadi milikku


mula mula mula ku happy
tiba tiba dia sakitkan hatiku..
tak apalah terima kasihlah
jadi kekasih ku...

1 2 3 ku cintamu
kau hanya satu menjadi kekasihku
berjanjilah padaku sayangku
kau akan setia..

aishah jangan ragu-ragu dengan cinta ini
jangan kau ragu-ragu ku jadi kekasih mu
percaya padaku ku ,ku akan jadi yang
terbaik untuk cintamu..

aishah aku sayang kamu aku rindu kamu
tidur malam ku sentiasa
ku mimpi kan kamu
kau hanya milikku untuk selamanya
aku sayang aku rindu aku cintamu..

la la la la la la lalaaa
i love u
la la la la la la lalaaa
i miss u
lalaa lalaa
kau jadi milikku

mula mula mula ku happy
tiba tiba dia sakitkan hatiku..
tak apalah... terima kasihlah
jadi kekasih ku...

1 2 3 ku cintamu
kau hanya satu menjadi kekasihku
berjanjilah padaku sayangku
kau akan setia..

aishah jangan ragu-ragu dengan cinta ini
jangan kau ragu-ragu ku jadi kekasih mu
percaya padaku ku,ku akan jadi yang
terbaik untuk cintamu..

aishah aku sayang kamu aku rindu kamu
tidur malam ku sentiasa
ku mimpi kan kamu
kau hanya milikku untuk selamanya
aku sayang aku rindu aku cintamu..

la la la la la la lalaaa
i love u
la la la la la la lalaaa
i miss u
lalaa lalaa
kau jadi milikku


aku sayang aku rindu aku cintamu..

Saturday, 4 March 2017

5 Cara mendapat keberkatan ilmu

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera..

Dah lama tak update blog, busy sikit dengan  sem ni..Its okay..

Dy nak kongsikan sedikit tips hasil dari dengar ceramoh..


Cara mendapat keberkatan ilmu:

1.Doa
-Berdoalah.doa senjata orang Islam. Berdoa  untuk ibu bapa,guru-guru,rakan-rakan dan semuanya sekali.
-Minta supaya ibu bapa doakan kita.


2.Jaga ibadah
Jangan sesekali pernah tinggal solat.Solat tiang agama,apabila jatuh sebelah tiang maka jadi sendeng la kamu.Disiplinkan diri supaya solat diawal waktu .


3.Jaga makan ,jaga hati
Pastikan apa yang kita makan itu halal,bersih dan elakkan makan makanan yang tidak baik seperti hati ,limpa ,otak udang dan sebagainya.
Jangan sesekali sakiti hati orang sekeliling kita,pasti tidak akan aman hidup kamu keberkatan apatah lagi.

4.Tegur dan ucapkan  terima kasih kepada guru yang pernah mengajar.
Ucapkan terima kasih kepada mereka.Sekurang-kurangnya bagi lah salam kalau terserampak kat mana-mana .

5.Bertawakal setelah usaha
Bila kamu dah usaha untuk berjaya ,peringkat akhir sekali bertawakallah kepada Allah Yang Maha Esa

Tuesday, 28 February 2017

Kerenah memang pelbagai.

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera..

Setiap manusia memang berbeza tingkah lakunya..
Ada yang  cepat marah,
Ada yang cerewet..
Ada yang busuk hati
Dan..ada berbagai yang lagi huhuhu..

So,bagaimana nak sesuaikan dengan keadaan?
Sabar.
Ubat yang paling terbesar adalah dengan bersabar..
Tidak kisahlah sama ada penerima atau penghantar ..huhu

Bab ni memang dy agak failed juga..Sebab dy ikut mood dan ikut kepala sendiri.
Kalau rasa nak buat sesuatu  tu..dy akan buat..kalau dy tak nak dy ikut mood juga huhu..
kalau dah terpaksa buat juga.. peningkan ayat dy? hehe

Kadang orang rasa diri dia bagus dan pandang rendah terhadap kelemahan orang lain,padahal dia tak sedar  ''rasa diri bagus tu juga merupakan kelemahannya'' .

Cuba terima orang lain yang cuba menyemai kasih antara persahabatan dari kekasih yang menabur kejahilan.

Apa yang dy nak simpulkan,

Kelakuan boleh dikawal oleh diri sendiri,kalau rasa diri tu kaku untuk berbuat baik .Sekurangnya janganlah berhati busuk tapi jangan lupa orang yang baik hanya kaku untuk melakukan hal yang busuk.




Sunday, 26 February 2017

Giveaway Topup Percuma by Cik Candy

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera..

Firstly, dy ucapkan thank you kepada  blogger  Cik Candy yang sudi invite dy join GA ini di Cbox . Lambat join disebabkan hal-ii tertentu 😀.
So,dy nak jemput semua para blogger yang ada di Malaysia ni untuk join dan meriahkan  GA ni..syaratnya cukup mudah.. 
Klik banner dibawah  untuk maklumat lanjut dan jangan lupa untuk join..

Saturday, 25 February 2017

Elakkan diri dari dirogol jin.

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera..

Sesiapa yang selalu sangat kena tindih semasa tidur tu hati-ii lah ye.. Mungkin sampai satu tahap  bukan setakat kena tindih tetapi lebih pada tu..faham kan? Kalau korang pernah dengar cerita mengandung tanpa suami (bukan anak luar nikah) , mengandung 11 bulan tup-ii hilang baby dalam perut dan sebagainya.Mungkin ada yang mengatakan .. tu semua mengarut.. mitos dan bla bla ..
But,dy yakin.. tiada yang mustahil..


Ini beberapa cara yang dy nak kongsikan

Cara Elakkan diri dari dirogol jin/syaitan:

1.Sebelum tidur baca surah 3 Qul , dan tiup pada tapak tangan lalu sapukan .Baca doa tidur.
Tambahan: Baca ayat kursi, basmallah 21,doa haikal (7doa tu).Pakai seluar/kain menutup semua kaki ..


2.Berpuasa.
Ketahuilah bila kita berpuasa,syaitan/jin tidak suka berdamping dengan kita. Puasa juga dapat menahan dari nafsu yang jahat.

3.Rukyah.
Ada sesiapa berani rukyah diri sendiri? nak tahu cara mengesan jin dalam badan kita? boleh pm di ig:cikdylah. Namun,sebaiknya korang pergi berjumpa dengan ustaz2/ahli pakar perubatan Islam. Jangan bagi jin/syaitan menguasai/bersarang dalam badan.


4.Jangan tidur diruang tamu.
Ini dy tak berapa pasti sama ada betul atau tidak.. tapi apa yang dy tahu.
Syaitan/jin ni suka  berjalan diatas tengah palang(atas syiling/kayu di atap) .

5.Jangan Mandi  tanpa berpakaian.
Pakailah kain basahan semasa mandi bagi mengelakkan jin/syaitan terpikat dengan anda.

Kalau tak faham boleh bertanya, mungkin penyampaian dy yang memeningkan anda huhu..

Apa yang dy nak cakap ni mungkin isu sensitif tetapi tahu tak?

Disebabkan perkara ni, kemungkinan sesiapa yang dirogol oleh jin/syaitan akan kehilangan 'maruah'nya tanpa sedar atau tidak sedar sama ada lelaki atau perempuan.

wallahualam.

Sunday, 19 February 2017

Dy student stpm?

Assalamualaikum wb,Salam sejahtera..

Hi,semua..sihat dop???Hari tu dy ada perasan ada orang tanya dy ni student stpm ke ?dekat cbox.Dy tak sempat nak jawab ,so dy jawab dekat entry ni je lah ya. 😄



Selepas SPM,dy tekad nak kerja .Masa tu keputusan tak keluar lagi. Dy kerja dekat sebuah  kedai pakaian .So,kenapa dy berhenti kerja ?ada suatu kejadian  yang takkan dy lupa sampai bila-ii. Nasib dy tak kena tangkap polis tau huhu :')

So,for the question,Yes,i'm student STPM . Dy tolak semua tawaran walaupun dulu minat juga medic ni tapi lepas tengok yurannya..Mashaallah,dy masih muda .. baru je nak belajar..tak dapat kerja lagi hutang dah menunggu.Betullah kata my beloved teacher..

''Belajar untuk dapatkan kerja,kerja untuk bayar hutang''

Namun,nak buat macam mana.. ada yang berkemampuan,ada yang sebaliknya..So,dy masuklah STPM ni dan what you need know,dari dulu sampai sekarang sikit pun dy tak pernah pandang rendah dekat form 6 ni.Cuma takut dy ni jenis slow..takut tak boleh bawak..huhu

Lagipun,abang idola dy pun masuk STPM,kalau ada rezeki nak jugak merasa pergi belajar dengan abang idola dekat UPSI(degree).Boleh balik sesama nanti.. Ceh, berangan lebih.. huhu
Alamak,sebelum korang terngumpat dy.. Abang idola dy tu abang kandung dy tau,bukannya crush ke crunch ke,coconut ke bagai okay..

Dy masa SEM 1 memang jenis kat sekolah belajar,kat rumah buat 3 kerja.. apa dy buat? shhhh rahsia hehe...Penting,tak susahkan korang..huhu.Alhamdulillah,hari khamis hari tu keluar keputusan SEM 1 semua lulus walaupun pointer pada dy  memang dah anggap gagal.So,nak repeatlah nanti.. kerja aku dari SPM hingga STPM merepeat je kan?hahaha.. Meh baca disini--> pengalaman spmu 

Aish, over pulak dy menjawab.Padahal boleh je jawab ya atau tidak..Namun,kerajinan terlebih had  kali ni hukhuk.. Sori ya sis Sera..

Akhir kata, Yes dy merupakan pelajar STPM ..doakan dy and my candidate supaya semua berjaya yup  😊


about dy 

Nak tanya pape lagi,boleh tinggalkan komen anda..huhu




Kiamat Sudah Dekat masih relevan

Assalamualikum wb
Salam sejahtera.

Ingat lagi tak beberapa tahun dahulu, dy tak ingat umur dy berapa time tu.Cerita kiamat sudah dekat memang menjadi kegemaran  malah sampai sekarang pun masih layan lagi.Lebih lagi emak dy,sungguh minat dengan cerita tu.
google

    Dulu mak tak tahu boleh tengok dekat internet, tahun lepas dy cakap kat mak,baru mak tahu. .mak suka   tengok cerita tu,dy buka kan kalau dy tak busy.Oppss terlebih cerita pula huhu..

Apa yang boleh dikatakan tentang filem ini.

     
Fendi merupakan anak orang kaya yang sudah lama menetap di luar negara.Apabila ,Fendi pulang menjadi guitaris (artis)  band nya . Suatu kejadian  yang tidak disangka ,Saprol(seorang budak lelaki) telah menemukannya dan telah jatuh cinta dengan seorang gadis yang bernama Sarah anak kepada Haji Romli.. Sememangnya, Fendi tidak tahu tentang agama termasuklah keluarganya iaitu ayah,emak dan adiknya. Haji Romli, memberikan 3 syarat kepada Fendi jika ingin berkahwin dengan Sarah.Namun,Haji Romli mempunyai pilihan untuk Sarah  iaitu Farid, belajar di Cairo,Mesir.Hal ini,membuatkan Fendi semakin bersemangat untuk menunaikan  syarat tersebut. Satu persatu syarat dah tertunai tetapi syarat ketiga sangat sukar untuk dia temukan jawapan . Dapatkah Fendi menunaikan syarat ketiga Haji Romli? Fendi atau Farid yang akan berkahwin dengan Sarah? Mari tengok di You tube  Kiamat Sudah Dekat 

sumber:google:stafaband HG

Suka tengok masa Fendi tepi pantai tu,ayat berbunga.Ketika Fendi sudah berputus asa.




Filem ini,memang ada lawak,cinta(tak sangat ) namun,perubahan yang dihadapi oleh seorang yang tidak tahu beragama lebih baik dari seorang yang tahu agama.Buktinya,Farid ada kekasih tapi Fendi tidak ada walaupun dia tidak tahu agama (Ikhtilat + Couple =haram) . Selain  itu,apa yang aku nampak Farid ni berbangga dengan kelebihan dia dan mudah ingakari janji.Fendi ni memang kadang nampak lurusnya,tapi kelurusannya membuatkan filem ini unik.



Pada Akhir cerita ini,apa yang aku dapat simpulkan. Belajar agama kerana Allah,bukan untuk mendapatkan hati manusia. Itulah apa yang cuba Haji Romli lakukan.Banyak pengajaran yang boleh kita contohi.Yang mana baik ,kita ambil.Mana yang sebaliknya dijadikan peringatan.

Korang pun mesti pernah tengokkan?hehe




Friday, 17 February 2017

Tips Mengajak Ibu,ayah,keluarga yang keras kepala untuk bersolat.


Assalamualaikum wb
Salam sejahtera.

Terima kasih telah mengklik entry ini.

Bila dalam keluarga kita ,ada yang tak reti mengaji tapi tak nak belajar..apa nak buat?
''Kawan Dy ada cerita yang ayahnya tidak pandai mengaji tetapi tidak mahu belajar. Ada juga dia dan ibunya ajak supaya belajar tetapi dia enggan kerana takut maruah dia jatuh.''

Wahai para lelaki sekalian.Tidak kasihan dengan anakmu yang sangat menginginkan perubahan yang lebih baik dari kamu?
Maaf sebab ketika itu,dy buntu nak bagi jawapan apa.Apa yang dy nasihatkan hanyalah menyuruh dia untuk berdoa dan berdoa .Jangan berputus asa.

Dy ada kumpulkan perkara yang difikirkan sesuai dilakukan untuk mengajak keluarga yang tidak pandai  mengaji  tetapi tidak mahu belajar terutamanya  solat.


1.Berdoa.
Tiada apa yang boleh membatasi dengan doa.Jika Allah kehendaki pasti tertunai.Jika Allah kata sebaliknya wallahualam.Teruskan berdoa supaya mereka berubah.Dalam pada masa yang sama jadi motivasi terhadap kita supaya istiqamah.

2.Nasihatkan.
Ibu atau bapa yang malas untuk solat nasihatkan supaya mereka solat.Luangkan masa bersama mereka untuk bercerita tentang hal-ii keagamaan.Kalau free tu cuba sekali sekala, buka video ceramah azab api neraka untuk orang yang tak solat.Walaupun mereka sibuk buat kerja lain,pasti secara tidak langsung mereka akan terdengar dan tersentuh walau untuk beberapa saat.


3.Menjadi contoh.
Anak seharusnya pandai memainkan peranan dalam mengambil hati ibu bapa dalam mengajak ke arah kebaikan.Anak boleh mengajak ibu bapa solat jemaah bersama-sama.Pasti ada ibu bapa yang memberikan alasan seperti penat,sibuk,uzur 24 jam dan sebagainya.Jangan sesekali putus asa!Sebagai anak, pasti kamu ingin bersama ibu bapa kamu berjaya diakhirat bukan? . Solatlah...

4.Bersembang.
Rapatkan diri dengan mereka.Ada anak yang tidak begitu mesra dengan ibu bapa.Mungkin disebabkan ibu bapa yang sibuk atau anak yang sibuk dengan pelajaran.Apabila kamu rapat dengan mereka,pasti lebih mudah untuk kamu sembangkan tentang hal yang lebih mendalam.Gunakan kata-kata kiasan yang tidak menyinggung perasaan mereka.Kita perlu hormati mereka juga walau bagaimanapun sikap mereka.

5.Bersabar.
Dalam hal ini, banyakkanlah bersabar  jangan putus-ii  untuk usaha. Ego yang pecah pasti akan lentur juga suatu saat nanti.


Kesimpulannya, sesiapa yang mempunyai keluarga yang liat untuk solat dan belajar mengaji banyakkan berdoa dan usaha .Semoga Allah makbulkan apa yang hajati untuk berjaya didunia dan akhirat.

Jika ada tambahan tips lain bolehlah komen dibawah ini 🌼

Thursday, 16 February 2017

Result.

Assalamualaikum wb..Salam sejahtera..
Rasa lama dy tak berblogging.. hee mana yang BW tu thank you yupp..tak sempat nak balas lagi..


Taniah yang mana dapat pointer sangat2 baik tu..Yang mana sederhana dan kurang baik,jangan risau masih ada lagi peluang.. Usaha!moga Allah reda...

Tapi, memang down gila kan,bila kita dah usaha bersungguh-sungguh,korbankan pelbagai perkara tapi dapat hasil yang kurang memuaskan.Jangan risau!Allah akan ganti atau beri yang lebih baik.Cuba lagi..

Bangkit...jangan putus asa..

Moga,Allah reda.

Monday, 13 February 2017

Giveaway: Happy Birthday Aireen! by Elsaalicious & Sponsors

KLIK BANNER UNTUK JOIN

SENARAI HADIAH YANG MENARIK DARIPADA ELSA & PARA SPONSOR UNTUK ANDA MENANGI!

Nature Republic Essence x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Bloglist selama 3 bulan x 5 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

Review Blog & Bloglist selama 2 bulan x 2 pemenang

5. Junzie
Topup RM 30 x 2 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

7. Sarah
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

8. Syaz
Topup RM 5 x 2 pemenang

9. Liyana
Review Blog & Igshop (jika ada, sponsor akan review igshop anda di instagram beliau) x 3 pemenang

Topup RM 10 x 2 pemenang

11. Farrah
Topup RM 5 x 2 pemenang

Bantal Burung Hantu x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Dreamcatchers x 2 pemenang

17. HADIAH MISTERI DARI ELSA x 1 PEMENANG

Jika penyertaan kurang daripada bilangan seperti yang dicari, kemungkinan seorang pemenang boleh menang banyak hadiah. Siapa tahu kan hehe. AYUH PAKAT RAMAI RAMAI UNTUK JOIN! KLIK BANNER

Sunday, 12 February 2017

Kenapa asal status 'janda' je...

Assalamualaikum wb.
Salam sejahtera.

Usia muda tidak menjadi penghalang untuk seseorang menjadi ''janda''. Ada yang ditinggalkan suami dan ada juga bercerai mati.

Pelik tak dengan tajuk entry dy atas tu??
Okay, sebelum tu..dy  tak  pernah nikah dan kahwin lagi ..bukan janda ok.  Ada seorang perempuan ni..kenalan rapatlah juga. Gelarkan akak je lah ea. tua setahun dari dy. ...tapi jodoh tak panjang ,tahun lepas mereka bercerai... kalau sesiapa yang ada like page kisah rumah tangga ada kes laki dera isteri tu akak la mangsanya..Okay tu lantaklah..

''Akak menyesal,dulu berhenti matrik semata-mata nak kahwin dengan si S tu tapi kesudahannya...''
Lebih kuranglah ayatnya tu... macam-ii lagi dia cerita.
.
Akak ada cerita dekat dy,dalam 8 bulan setengah dia menjanda,macam-macam rintangan yang ditempuhinya. Lebih lagi mulut-mulut jiran dan masyarakat.Mulanya,  akak kerja sebagai pekerja kantin di dot dot setelah bercerai.. Ada mak cik ni tuduh akak cuba nak goda laki mak cik tu.. Sampaikan akak diberhentikan kerja .Tak sampai seminggu kerja dah berhenti...

Kemudian, akak  dapat kerja sebagai cleaner di hospital dot dot.. Ada seorang doktor ni jatuh hati pada akak.Mulanya,akak tak nak dan awal-ii lagi dah beritahu yang akak janda.Lebih lagi akak kerja cleaner je disitu. Dalam seminggu mereka makin rapat. Padahal baru seminggu. Doktor tu ajak akak kahwen. Akak takut juga sebenarnya,trauma yang lepas pun tak hilang lagi. So, akak kata  lebih baik kawan biasa je dulu. Tapi doktor tu beriya-iya nak kan akak sampai nak bawa akak pergi jumpa minta restu kat mak ayah doktor tu.

Akak kata nak bawa abang akak sekali,sebab akak tak berani nak pergi sorang-ii dengan doktor tu. Abang akak tengah cuti sem.Terkejut juga lah abang akak tu, ya lah..takkan tak serik kan? lagi pula doktor tu serius ke? hahhh..macam-ii disoalnya.Kebaikan akak jugak kan..

So,mereka pergilah berkenalan dengan mak ayah doktor tu. Masa mereka borak-ii, mak doktor tu tanya,tak kisah ke hidup bermadu? perghh tercengang akak. Abang akak apa lagi .Tarik tangan akak ajak balik. Sejak tu,abang dah bagi amaran kat akak, jangan mudah percaya kat orang.Setiap hari akak cuba mengelak dari doktor tu  walaupun beribu kali minta maaf. Pernah sekali tu, isteri doktor tu serang akak kat tempat kerja. habis basah kena simbah dengan air kotor dan jadi bahan makian nya. Tapi serius lah akak cakap,isteri doktor tu cantik,bergaya,muslimah...Dah kalau dapat tahu laki ada perempuan lain memanglah marahkan?sikit pun akak tak dendam. Last-ii akak berhenti lagi kerja.

Sekarang ni, akak tolong nenek akak pergi berniaga.


Mungkinlah,bukan semua yang hadapi perkara sama. Kepada semua yang membaca, bukan semua janda yang gilakan lagi orang, suka goda orang dan perkara negatif yang  korang fikir.Mungkin sesetengah je yang macam tu. Mereka ada perasaan, perlu buat sesuatu untuk teruskan kehidupan.Status bukan meletakkan perangai seorang.. Tak kisahlah dah kahwen atau belum, janda atau duda.. semuanya bukan terletak kepada STATUS seseorang.

-Jika entry ini ada menyinggung perasaan mana-ii pihak,diharapkan ribuan kemaafaan-

GIVEAWAY PRE-LOVED BUKU 2017

Assalamualaikum wb.
Salam sejahtera.
Hari ni dy excited nak join GA dari bloggeri Kimchaa.. sebab berkaitan buku..Kalau ada rezeki Insyaallah bolehlah tambah koleksi buku.. hehe.
Dy,tertarik dengan semua buku ni tapi rasanya pilihan hati adalahhhh Paranoia dan juga Awek Chuck Taylor.
.
Dijemput untuk  korang untuk join sekali,meriahkan GA ini. sila klik banner dibawah ini yup 😏

GA ini Bermula semalam iaitu 11/2/2017 hingga  4 /3/2017.
     2.Ana Suhana.


        Saya nak menang buku Paranoia kerana salah satu genre yang saya suka merupakan kisah misteri ,seram dan penuh dengan kejutan .Malahan,buku Paranoia ini saya tidak pernah membacanya lagi  dari buku paranormal hinggalah buku ini. Buku Paranoia yang penuh dengan misteri ini sangat menarik perhatian saya sehingga pasti ada yang membacanya turut mengalami perasaan persis seperti didalam kisah tersebut. Sedikit tentang paranoia,paranoia merupakan  masalah mental yang dialami seseorang yang merasakan diri mereka dikelilingi oleh bahaya .Tapi,dy tak tahulah ada kena mengena tak dengan buku ni.Dy kan tak baca lagi .Buku Paranoia ini juga diharapkan  boleh menambahkan lagi bahan bacaan dy dan meambah koleksi buku dy seandainya diberi peluang.Dy ada baca pelbagai komen negatif di goodreads .Namun,belum baca belum tahukan.Lain orang lain citarasanya.Sinopsis untuk buku ini boleh baca dy blog empunya GA ini Kimchaa

Jika ada rezeki Alhamdulillah , jika tiada mungkin rezeki untuk orang lain yang lebih berhak.Insyaallah.


Friday, 10 February 2017

Jangan matikan hati dan perasaan.

Assalamualaikum wb.Salam sejahtera.
Rasa lama je tak tulis entry.Padahal baru semalam huhu.

Okay, hari khamis haritu, kawan lama Dy mesej. Dy difahamkan dia baru sahaja sembuh cuma tak sepenuhnya lah. Sebelum ni, dia ada masalah ingatan dan ikut kata family untuk bertunang. So, sekarang hati dia waswas untuk teruskan hubungan tersebut atau terkandas ditengah jalan huhhh... Sebulan sahaja lagi,dia akan bergelar isteri.




Can you imagine?
Pendapat dy lah kan.

First,buat solat istikarah dahulu.Solat istikarah sebaik-sebaik jawapan dan jalan.Jika rasa dia adalah jodoh teruskan tetapi jika rasa sebaliknya jangan sesekali memaksa hati. Namun ,ustazah dy pernah berkata ,kalau buat solat istikarah sekalipun dalam pada masa yang sama kita ingat dekat orang lain kadang itu bukan jawapan dari solat istikarah tetapi mainan hati.

   Contohnya . A (perempuan) simpan hati dah lama dengan B ,tapi pada masa yang sama C hadir dalam hidupnya. Tapi A tak da perasaan dengan C..So,A buat solat istikarah.. last-ii jawapannya, hidup dengan B. So agak-ii jawapan dari solat istikarah? Mungkin ya dan mungkin tidak.Jadinya, berusaha menyeimbangkan sesuatu.

Yes,dy bukanlah orang yang terbaik memberi nasihat atau pendapat.Sedangkan dy sendiri gagal dalam percintaan..puih ayat.. mintak sepak 

Apa yang dy nak tekankan dy disini:
1.Solat istikarah.
2.Dekatkan diri kepada Allah.
3.Muhasabah diri.
4.Jaga ikhtilat.
5. Bahagiakan diri dan mak ayah.
6.Jangan terdesak.
7.Fikir sehabis baik.


Come on,  kita muda lagi,tapi kalau jodoh kau awal ..terima jer lah.Jika kau tak berjodoh tutup cerita teruskan kehidupan. Rasa-rasanya jawapan dy semuanya buatkan dia makin pening kepala nanti..huhu.

Okay,bye.

Thursday, 9 February 2017

Think Before Your Talk

Assalamualaikum wb,hi everybody.

How you feel if someone like judge you? But, you not do anything fault !I am very sad last day. I  know, i not intelligent,not creative and i not beautiful like her.You  insulting me and you say anything what you want say like you are the princess in the world.You think i do the work with easy? I am very busy but i still doing the work.So,if you think you can do the work..Why you want me do it.. You also like judge,but yourself is zero..





P/S: Banyak kesalahan grammar,struktur ayat,vocabulary dan sebagainya. Silakan,komen dibawah ini sama ada ingin membetulkan ayat saya ataupun tips dan sebagainya.

Monday, 6 February 2017

Kalimat Tammah-Penjelasan

Assalamualaikum wb.

Ketika  Rasulullah s.a.w.  sedang  dalam perjalanan  ke Israa',  sebelum sampai  ke tempat yang ditujui  tercium  olehnya bau  yang harum  , bau Masitah  penyisir anak  Firaun .Di situ  Nabi s.a.w.  melihat Afrit  yang mengikuti   dari belakang  dengan ubur api  pembakar kebenaran   hendak  membinasakan   Rasulullah  s.a.w.  Malaikat   Jibrail mengajarkan   kalimat sakti  (Kalimat Tammah) untuk menolk  dan menghancurkan   Ifrit tersebut .Kalimat  itu dibaca  oleh Rasulullah s.a.w.  maka Ifrit tersungkur   jatuh di atas tanah   terbakar menjadi abu   oleh api obornya  sendiri  .Maka  dengan  ini kalimat   tersebut  dapat dipergunakan untuk mengusir  Ifrit dan  syaitan   yang hendak  melemahkan keimanan kita   dan untuk menghindarkan  diri dari kejahatan   manusia  yang mengikuti nafsu  syaitannya   dan dari segala   kejahatan apa saja   yang ada didunia ini.


Keterangan:

1.Kalimat yang sempurna:Kitab  Al-Quran yang berisi kalimat-kalimat  sakti tatacara pergaulan  ,ibadat ,anjuran ,peringatan ,keimanan,sejarah   berhikmat dan sebagainya.

2. Kejahatan yang turun   dari langit  :Bala ,wabak, udara  buruk , taufan ,petir ,riihul ahmar ,kuman-kuman ,penyakit  yang berterbangan  di udara dan sebagainya.

3.Kejahatan yang naik ke langit : Catatan  amal buruk  yang membawa  naik oleh Malaikat -malaikat  ke langit , ruh orang-orang jahat, iblis yang mencuri  berita  di langit  dan sebagainya.

4.Kejahatan  yang  terjadi  di muka bumi: Gangguan syaitan, jin dan manusia , binatang buas,kezaliman ,hasut,fitnah,buruk sangka,niat jahat,peperangan dan sebagainya.

5.Kejahatan  yang terkeluar  dari bumi: Gempa bumi,gunung berapi, gas beracun ,binatang-binatang   yang keluar  dari bumi , berbisa dan sebagainya.

11 Senarai Tabiat Tidur

Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatu
Selamat pagi ..Jam menunjukkan pukul 3:12 am.

Ada lagi ke yang tak tidur huhu?Okay,sebelum dy tidur dy nak bebel dulu disini.

Antara  searai Tabiat tidur :

1.Tidur awal, bangun awal

2.Tidur lambat. bangun awal

3.Tidur awal tetapi bangun lambat

4.Tidur sekejap-ii (asyik terjaga)

5.Tak tidur-ii

6.Siang tidur Malam berjaga

7.Malam berjaga siang tidur

8. Insomnia

9.Terpaksa berjaga

10.Siang malam asyik tidur.

11.Tak menentu.


Alright,Korang yang mana satu?huhu


Friday, 3 February 2017

Bedak Asas Pixy menjadi pilihan.

Assalamualaikum wb
Salam sejahtera..
Selamat malam semua..

Dy rasa tertarik nak buat entry  tentang suatu produk ni iaitu    bedak asas  yang berjenama Pixy. Sebenarnya,Akak Dy yang syorkan Dy menggunakan produk makeup ni tau. Baru beberapa hari Dy guna memang baguslah dan Dy bagi 4 setengah per 5 bintang huhu .Tak boleh bagi markah overdosed huhu. .


Apa yang bestnya tentang Pixy bagi Dy?


          Bila first time dy pakai,time tu akak Dy suruh cuba nak tengok okay ke tak. Dy tengok muka Dy rasa licin je,memang rata tak dalah tompok-ii/bercapuk-capuk  kat muka tu.Lebih-ii lagi, Dy memang tak suka pakai foundation .So,bila first time gunakan produk ni Dy tengok jeragat kat pipi is a GONE! Haha tapi hanyalah untuk sementara jer..hukhukhuk...Tapi okaylah untuk orang yang malas nak guna foundation macam Dy ni hee.. Kalau korang guna foundation plus pixy ni ..Perghh lagi dapat hasil yang menakjubkan.Selain tu,bedak asas pixy ni kita tak perlu  memakan masa yang lama.. 2/3 minit je dah settle tepek ke muka....


Feedback Akak Dy : ''Bila kau guna nanti, jangan lupa basuh muka dulu dengan pencuci muka.Then,Basahkan span tu dulu.baru sapukan  bedak complex ni.Aku tengok kawan akulah dulu pakai mula-ii dulu.Aku tengok dia guna cantik je dan rata  kat muka ''


Penerangan tentang Pixy UV WHITENING TWO CAKE Perfect Fit Tropical Biege (Dy amik dekat kotak  produk ni)

Formula bedak yang menyatu sempurna untuk menutu ketidaksempurnaan kulit disamping memberikan riasan yang licin  dan tahan lama .Diperkaya dengan Minyak Squalane untuk mencegah kekeringan.

Formula 2-Way Whitening merupakan kombinasi Bedak Pemutihan Semula Jasi,derivatif Vitamin C dan Tabir Suria untuk menjadikan kulit lebih cerah sambil melindunginya daripada sinaran matahari.


CARA penggunaan"
Sapu rata dengan span kering untuk rapian semula jadi atau span basah untuk hasil yang lebih sekata dan tahan lama.
Dy syorkan guna span basah.

Perhatian:
Jauhi pendedahan berlebihan kepada sinaran matahari meskipun anda memakai tabir suria.
Hindarkan produk dan sinaran matahari.

Okay,itu jerlah yang Dy nak kongsikan.

Kesimpulannya ,bedak asas  Pixy ni mudah,cepat ,ringkas dan menghasilkan  hasil yang menakjubkan!

Jika nak cuba produk ni bolehlah dapatkan/beli di kedai-kedai  yang berhampiran anda.. huhu




Kenapa rasa lapar?walau dah makan?Baca ni..

 Assalammualikum warahmatullahiwabarokatuh...salam sejahtera dan hye.... Warghh tenang jer pagi ni kan hikhik....Okla korang pernah tak rasa...