Pages

Wednesday 25 January 2017

Takut Kahwen?Faktornya..

Assalamualaikum wb,salam sejahtera..

Penyakit takut untuk berkahwin ini kebanyakkannya dihadapi oleh sesetengah  perempuan.Lebih lagi wanita yang bekerjaya.Namun, Lelaki ada juga tetapi tidak banyak bilangannya.Ini disebabkan pelbagai faktor. Antara faktornya:

🌸Putus cinta
Si wanita tidak mempercayai lagi tentang perhubungan. Rasa berputus asa,mengalah dan rasa tertipu.Sehingga menganggap perkahwinan suatu yang membebankan. Malah,ada setengah perempuan sanggup menukar fitrah disebabkan patah hati ini.

🌸Trauma dengan kejadian  yang pernah menimpa
Contohnya, pernah kena gangguan seksual daripada si lelaki yang durjana.

🌸Faktor persekitaran
Persekitaran seringkali berlaku dalam masalah keluarga.Ini juga merupakan penyebab utama ramai yang takut untuk berkahwin.Barangkali,anak/remaja melihat penderaan fizikal/bergaduh/perselisihan ibu bapa. Contoh lain,bakal   suami terlalu mengongkong/cemburu buta kepada bakal  isteri sehingga mendesak untuk bakal isteri berhenti kerja, berhenti belajar dan sebagainya.

🌸Takut untuk mengandung,bersalin dan membesarkan anak-anak.
Come on beb!! Allah pilih kita(wanita) sebab  kesabaran terhadap wanita.normal lah kadang rasa takut,seram  tetapi itulah namanya tanggungjawab.Percayalah,Anak  yang solehah/soleh dapat bantu kita kan? So, ''put trust at Allah''

🌸Banyak lagi faktornya sebenarnya..🌸

🌸Kesimpulannya,walaupun apa alasan korang beri disebabkan korang takut untuk berkahwin..korang perlu percaya bahawa

 ''Andai ditakdirkan korang berjodoh didunia, silalah bersyukur''

Doa supaya dapat jodoh yang baik .


Pengalaman mengambil SPM ulangan

No comments:

Post a Comment

6 Cara menguruskan tekanan yang boleh dicuba

 Assalamualaikum wb. Hai korang. Hari ni Dy nak kongsikan beberapa tips yang boleh dicuba untuk menguruskan tekanan.       Dalam mengelola t...