Monday, 1 February 2016

Apa tu Migraine?

Assalammualikum dan selamat malam.. selepas Dylah buat beberapa entry tentang kesihatan kali ni nak story about migraine.
1.senggugut(cara kurangkan sakit)/wanita
2.Langkah kesihatan  payudara(wanita)
3.HIV dan sini juga
4.Penyakit mata

Okay migraine ni adalah satu keadaan dimana kepala anda terasa berdenyut samada di salah satu bahagian kepala atau keseluruhan.Ini disebabkan pembuluh darah tersumbat.mengembang dan menguncup sebab tu kepala anda sakit..Banyak faktornya..
Mungkin anda terlalu :
1.penat.
2.sakit mata
3.tak jaga pemakanan
4.Keturunan.
5.tak cukup rehat
6.lain-lain..

Orang migraine ni akan loya dan kebas..Bila cahaya dia akan nampak macam bintik dan pancaran cahaya tu..
Cara cegah :
1.minum air suam banyak-banyak.
2.Rehat secukupnya.
3.Kalau dah sakit sampai rasa nak mati  jumpalah doktor.Please!mohon dengan sangat jangan makan panadol dikedai..
4.Kalau mata rabun check doktor,supaya pakai spect migraine boleh berkurang..

Okay thats all from me in midnight..bye..

No comments:

Post a Comment

Lirik Cinta ini mimpi -Akmal Amsyar

Boleh  tonton di you tube-->  Cinta ini Mimpi Kenapa kau buat aku begini Menolakku dgn alasanmu itu Mengapa kau yang menjadi penghala...