Thursday, 31 March 2016

Nurse atau guru.Solat istikarah la ^_^

Assalammualikum dan hi readers!
Ingat tak entry aku yang sebelum ni ?huhu  boleh klik sini

Pada pendapat aku ,aku memilih cikgu ..bukannya nurse tu tak bagus..bagus sangat..kawan aku pun ada nak masuk belajar kos nursing ni tau....Tapi aku tak layak rasanya,bukan tak layak segi akademik tapi secara fizikal dan mental..Jangan sentap dengan artikel aku yag ni sebab ni sekadar pendapat.Tak kisah kerja apa pun yang penting halal dan ikhlas kerana Allah :)


Nurse:
Contoh ya,Cuba korang fikir ni tengah kerja nurse,nampak pesakit  yang sarat mengandung nak melahirkan anak ni ,laki dia mendukung isteri dia..aku kena berlari ambil katil tolak...kena panggil doktor..perghh..aku bukan kemain cemas dan mengelabah...sebab aku memang gelabah kalau tak dikawal.Ni mengakibatkan nyawa orang...kan tak pepasal je nanti aku jadi pembunuh tanpa sedar.kan?

Nurse ni okay lah kerjanya..menolong masyarakat.Kerja ikut shift.Kalau tak da nurse siapa pulak nak tolong doktor tu.Peluang naik pangkat pun banyak..boleh jadi sister dan sebagainya...tak gitu? gaji sister lebih kurang macam doktor dah.amik kau..huhu


Guru:

Ni lah cita-cita aku walaupun aku dulu dah give up..bayangkan aku tak layak nak masuk U ,tak layak masuk IPG ...tapi aku masih ada satu pilihan dan peluang iaitu form 6..Dalam keluarga aku dah 1 orang yang rasmi jadi guru iaitu akak aku..dan abang aku bakal jadi cikgu.Tengah belajar sekarang..Insyaallah kalau ada rezeki aku pun nak merasa jugak..


#solat istikarah yang terbaik.kerana. jawapannya datang dari Allah ^_^

No comments:

Post a Comment

Game

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ada yang rindu Dy tak?huhu..almakalumlah dah sebulan lebih tak update blog. Dy tengah final se...