Tuesday, 6 December 2016

Buyer wajib baca!


Assalamualikum, ini merupakan sumber dari fb  siti najihah  .. jum baca!! :)

" ko tak payahla beli dgn dia , aku tahu kat mana dia amik stock , baru berapa ringgit je benda tu , jual kemain mahal ! nak g haji balik hari ke ape ? "
atau pernah dengar tak bunyi ayat cam gini ." adoi nyesal beli ! berape sen je benda ni , tapi da beli kat minah ni jual sampai 5 ringgit dia amik untung , rugi-2 ".
Jangan menafikan rezeki orang lain. JANGAN !
kalau tak nak membeli , jgn berikan kata2 negatif pada org lain yg berniat ingin adakan urusan urus niaga . kalau da membeli sekalipun , jgn merasa menyesal serta merasa rugi kecuali brg tersebut sah2 peniaga ambik kesempatan .
KERANA apa ya? sebab kita tak tahu , kita sedang nafikan rezeki seseorang , sedangkan dia berusaha utk menambah ekonomi diri sendiri & mungkin keluarga dia .
kita tak tahu mcmmana dia bersusah payah adakan posting menarik pelanggan utk berurus niaga membeli produk yg dia jual .
kita tak tahu mcmmna dia bertungkus lumus dptkan stock / ulang alik mungkin utk dptkan stock . Susahkan suami or family dia. Macam mana modal dia keluarkan, sanggup pinjam sana sini untuk memulakan perniagaan.
kita tak tahu dgn untung jualan tu apa yg dia sara . bersangka baik , sesungguhnya dlm rezeki kita terdapat rezeki org lain . Dan yang pastinya bagi peniaga , setiap jualan mesti ada margin keuntungan yg dia siap markup . tak kan meniaga jual harga MODAL 🙈 tu bukan meniaga tu buat amal jariah 👌.
Sekadar Renungan bersama. Selamat beramal dan berniaga.
BACA DAN HADAM WAHAI BUYER2

No comments:

Post a Comment

Game

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ada yang rindu Dy tak?huhu..almakalumlah dah sebulan lebih tak update blog. Dy tengah final se...